Extinderea programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private, o măsură prevăzută într-un proiect de Ordonanță al Ministerului Sănătății, poate funcționa fără coplată, însă numai dacă este completată de alte 3 decizii esențiale, a explicat, pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Vlad Mixich atrage atenția că, în cazul în care serviciile medicale nu vor fi decontate cât mai aproape de valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment, iar legea nu va conține un paragraf care să spună clar că pacienții nu pot plăti niciun ban la spitalele private în cadrul programelor de sănătate, nici măcar pentru servicii hoteliere, "privații" vor fi tentați și vor găsi, foarte probabil, modalități de a-i taxa în plus.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

Măsura gândită de Ministerul Sănătății va fi una bună, dar numai dacă va fi completată de alte decizii, spune Vlad Mixich. În acest moment banii alocați în programele naționale de sănătate sunt insuficienți (serviciile medicale nu sunt decontate la valoarea lor reală, ci la valoare mai mică), iar statul și privatul se vor bate pe aceiași bani, subliniază el.

Pacient în România

Cele 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich în completarea extinderii programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private:

  • 1. Suplimentarea bugetului programelor naționale de sănătate și decontarea serviciilor medicale oferite în cadrul programelor la valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment. Spre deosebire de alte căi de finanțare, prin programele naționale de sănătate poate fi tratat un număr fix de pacienți, prestabilit de CNAS. Cu alte cuvinte, dacă tortul rămâne la fel de mare dar sunt mai mulți invitați la masă, consecutiv e nevoie de o redimensionare a feliilor de tort către nou veniți. În acest caz, tortul suntem noi, pacienții.
  • 2. Legea ar trebui să prevadă clar ca cel puțin medicii coordonatori din programele naționale de sănătate să lucreze ori la stat, ori la privat.
  • 3. Legea să prevadă clar că, în programele naționale de sănătate, spitalele și clinicile private nu pot impune niciun fel de taxe suplimentare pacienților (coplată mascată), nici măcar taxe hoteliere. Vlad Mixich amintește și faptul că o Ordonanță de Urgență adoptată anul trecut (27/2019), de fostul Guvern, permite coplata la privat fie direct din buzunar, fie prin intermediul unei asigurări încheiate cu o societate de asigurări. Conform acestei ordonanțe, pacienții care aleg să se trateze la privat plătesc din buzunar diferența dintre banii decontați de stat pe acel serviciu și prețul lui de la privat. În condițiile modificării propuse, Contractul Cadru va trebui să excludă explicit serviciile medicale oferite în cadrul Programelor Naționale de la acest paragraf introdus prin OUG 29/2019. Doar atunci nu va putea fi solicitată coplată pentru programele naționale

Ce sunt programele naționale de sănătate. Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate (lista integrală a programelor naționale de sănătate poate fi consultată aici).

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private. Proiectul de OUG este publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și poate fi consultat integral aici.

  • Decontarea serviciilor medicale trebuie recalculată, admite Victor Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat ieri că pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private. El a adăugat că "de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării". Victor Costache a subliniat că, potrivit legii, în programele naționale de sănătate coplata este interzisă.

Victor Costache

Ministrul Sănătății a admis, însă, că decontarea serviciilor medicale "trebuie recalculată peste tot la nivelul României, lucru care se va face în etape": "Gândiți-vă că noi construim spitale regionale unde, dacă vom continua să subevaluăm și să subdecontăm serviciile medicale, se vor dărâma pe noi, pentru că după 5-6 luni ne vom da seama că nu putem să plătm nici măcar service-ul echipamentelor medicale pe care le cumpărăm pe fonduri europene."

"Această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care suntem", a mai spus ministrul Sănătății, care a subliniat că România plătește "200 de milioane de euro anual clinicilor și spitalelor din afară din cauză că nu ne decontăm corect serviciile medicale".

Victor Costache a adăugat că "De câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale - din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene."