Măcelaru din Diaspora a luat premiul Grammy. Așa ceva este rar, in-credibil și extra-ordinar. Care-i rețeta de succes a Măcelaru-lui? - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4133vineri 03 apr 2020

Măcelaru din Diaspora a luat premiul Grammy. Așa ceva este rar, in-credibil și extra-ordinar. Care-i rețeta de succes a Măcelaru-lui?

de Eugen Istodor Marţi, 28 ianuarie 2020, 8:45
- a A+
Imagine
Dirijorul Cristian Măcelaru nu-i sută la sută produs românesc. Dar ce-a învățat din România este munca asta nebună. Este în mare parte produs american. "Adoptat" la 17 ani, a trăit prin școlile americane. De acolo a învățat meseria, imaginația dirijorală. De acolo încă învață ce este bine și rău să faci cu o orchestră. Duminică, la 40 de ani de viață, ia un premiu cum altul nu este, un premiu în care a dat trei lovituri: a făcut înregistrarea cu un solist de marcă (Nicola Benedetti), a interpretat muzică cât de actuală se poate (Wynton Marsalis) și a condus una dintre cele mai tari orchestre din lume (The Philadelphia Orchestra). Români, cum este posibil?Duminica asta, violonista scoțiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinși cu Premiul Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo" pentru albumul Wynton Marsalis (Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară). Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după Christian Badea (1985).

CLICK toate premiile Grammy

CLICK Grammy-ul lui Cristian Măcelaru

Ia ochii la mine puțin! Uite cum e posibil un Grammy la 40 de ani. Uite! Cam așa este posibil.

Cristian spune că în copilăria lui românească asta făcea: focul în soba casei și exercițiu zilnic la vioară. Aș adăuga însă și nesfârșita sărăcie și ghidușie împărtășită cu cei zece frați ai lui. Aș vorbi aici de singurătatea alergăturului de cursă lungă. Aș mai spune de privațiunile de toate felurile. Doar era copil și tânăr, nu? Puțini dintre noi își trăiesc copilăria în scârțăit la vioară. Ce puști, să fim serioși, rezistă pe termen lung cu o vioara-prietenă așa rece și încântătoare?

La 17 ani a fost adoptat de niște americani.

România incapabilă să-și țină copiii acasă. Incapabilă să ofere un dram de îndoială românilor ei: este bine să plec eu în lume? am ce face în Ro? Măcelaru are destinul postrevoluționar al unora dintre copiii României.

Să spunem altfel: era primul exod al tinerilor români în străinătate. Prima dezmeticire după Revoluție. Să spunem și altfel: este timpul primei nesimțiri politice românești. Vor urma celelalte momente. Picătură cu picătură românii aleg altă lume mai bună.

Cristian Măcelaru povestește aici restul istoriei.
CLICK pe înregistrarea “Dirijorul Cristian Macelaru la Radio Romania Muzical"Da, s-a lăsat de vioară. Da, s-a apucat de dirijat și o face cum alții nu răsuflă.


Măcelaru a fost cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami debutând la Carnegie Hall. Ajunge să conducă Orchestra din Philadelphia. Și uite-l împărțit între Orchestra din Koln și Orchestra Franței:

CLICK pe activitatea dirijorală a lui Cristian Măcelaru - Viață, concerte

Iată muzica GRAMMY interpretată de Măcelaru, Benedetti, Orchestra din Philadelphia Marsalis: Violin Concerto in D Major - 1. RhapsodyMarsalis: Violin Concerto in D Major - 2. Rondo BurlesqueMarsalis: Violin Concerto in D Major - 3. BluesCristian Măcelaru si Wynton Marsalis la Lincoln CenterDar stai, cine sunt eu ca să-ți spun mai departe istoria? Ia, gândește, cu capul tău succesul ăsta, prietene.


16666 de afisari


Ce mod de a formula frazele... ce stil...
ember [utilizator], Marţi, 28 ianuarie 2020, 9:15
+18/18
Domnul Istodor parca scrie la ziarul liceului si asteapta sa faca o scoala ca sa se cizeleze...
ma scuzati
..13 [utilizator], Marţi, 28 ianuarie 2020, 11:08
+10/12
Ceea ce poate nu poate sa inteleaga sau poate nu accepte autorul acestui articol este faptul ca CM a plecat din RO dupa absolvirea clasei a Xi, daca nu gresesc, cu o bursa integrala oferita de statul american - ceea ce se intampla si acum - bursele sunt oferite copiiilor care vor sa invete dar care nu au suficiente posibilitati materiale. Evident ca in afara de dorinta de a invata, de a progresa, mai este o cerinta - aceea de a cunoaste si de a stapani limba engleza care este absolut necesara pentru ca toate cursurile din clasa a XII se desfasoara in limba engleza. Dupa ce treci clasa in USA ai posibilitatea sa dai bac-ul la ei, si daca ai fost pregatit si ti-ai trimis aplicatii la diferite universitati poti chiar sa fii admis la una din ele...Cam asa stau lucrurile pe acolo...

Miracole s-au intamplat in viata lui Cristian Macelaru dar ele au fost dublate de multa munca, perseverenta si modestie - se vede si acum cum razbate modestia acestui dirijor.

Mai trebuie spus ca in timp ce isi descoperea pasiune pentru dirijorat si primirea lectii de la diferiti profesori/mentori Cristian Macelaru a continuat sa fie un interpret excelent

Ma bucur ca autorul articolului semnaleaza un eveniment dar cred ca lucrurile ar trebui sa fie putin cercetate inainte de a fi transmise publicului.

Incepand cu 2021, de la 1 septembrie , Cristian Macelaru revine in Europa. Intre timp, pe 20 Februarie 2020 concerteaza in Japonia intr-un concert dedicat aniversarii a 250 de ani de la nasterea lui Beethoven...

A dirijat si in RO - l-am vazut la Sala Radio - dar atunci nu prea multa lume l-a bagat in seama - desi era tot dansul - un foarte tanar si talentat dirijor. Modestia nu strica nimanui.

Succes!
inca 12 comentarii comenteaza
Cookie Settings