"Trebuie să câștigăm". Venită la Festivalul Sundance cu "Hillary", seria documentară autobiografică, Hillary Clinton a declarat că Statele Unite nu își pot "permite încă patru ani" cu Donald Trump și că va face "tot posibilul" pentru a asigura o victorie democrată în 2020, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu puțin timp înainte de prezentarea în avanpremieră mondială a seriei, produsă de Nanette Burstein pentru platforma de streaming Hulu, fostul secretar de stat și candidatul la președinție ghinionist din 2016 a acordat mai multe interviuri pe un covor roșu, înconjurat de o securitate neobișnuită pentru acest festival de film independent.

Întrebată despre viitoarele alegeri prezidențiale - cu câteva zile înainte de primele voturi pentru primarele democratice - dna Clinton a spus, având grijă să nu rostească niciodată numele lui Donald Trump: "Cred că trebuie să câștigăm. Nu cred că ne putem permite încă patru ani cu președintele în exerciţiu".

"Ar fi absolut periculos pentru democrația noastră și voi face tot posibilul pentru a asigura, de această dată, o victorie pentru democrați", a adăugat ea.

Îmbrăcată într-un mantou negru, zâmbitoare și relaxată, Clinton a detaliat pentru AFP provocările cu care ea crede că se va confrunta tabăra sa politică în săptămânile și lunile următoare.

"Va trebui să ne descurcăm mai bine decât tabăra adversă, pentru că sunt extrem de organizați, incredibil de bine finanțați și ei beneficiază de ajutor extern", a punctat Hillary Clinton.

"Tabăra noastră va trebui să se opună suprimării alegătorilor, să gestioneze amenințarea reală a pirateriei și utilizarea în scopuri ostile a documentelor furate, să contracareze publicitatea falsă și informațiile care circulă pe rețelele de socializare, venind din țara noastră sau din exterior, să protejeze sistemul nostru electoral... deci avem multă muncă", a explicat ea.

Ea crede, totuși, că victoria este la îndemână: "Ar trebui să câștigăm, deoarece cred că oamenii au văzut promisiunile nerespectate și eșecurile acestei administrații. Dar va trebui să depășim toate obstacolele pe care (republicanii) le pun în calea noastră".

Prezentarea seriei-eveniment a platformei Hulu, care urmărește viața și cariera lui Hillary Clinton, a fost unul dintre cele mai așteptate momente de la Sundance, cel mai mare festival de film american, care se desfășoară până pe 2 februarie în Park City, în munții Utah, în vestul țării.

Seria de patru ore - decupată în patru episoade de o oră - a fost prevăzută iniţial ca un documentar despre culisele campaniei electorale din 2016, folosind cele 1.700 de imagini filmate de echipă în acea perioadă. "Am crezut că ar fi minunat ca oamenii să aibă ocazia să vadă acest lucru", a declarat fostul secretar de stat.

"Dar după ce au lucrat la material, s-au întors la mine și mi-au spus: 'Știți, există o poveste mai mare aici, vrem să povestim viața d-voastră, să vorbim despre parcursul femeii şi al omului politic". Şi le-am răspuns: "OK, hai să-i dăm drumul!", își amintește Hillary Clinton.

Într-o perioadă în care cinematograful documentar trăiește o epocă de aur - în special datorită platformelor de streaming - dna Clinton este convinsă că o serie precum "Hillary" poate oferi o nouă perspectivă asupra politicii și evenimentelor actuale.

Seria ar trebui, de asemenea, să aducă şi multe controverse. S-au scurs deja nişte extrase din ea, în care fosta candidată nu face economie de cuvinte la adresa adversarului său la primarele democrate din 2016, Bernie Sanders: "Nimeni nu-l place, nimeni nu vrea să lucreze cu el", declară ea într-un episod.

Însă regizorul serialului, Nanette Burstein - nominalizată la Oscar pentru documentar în 2000 pentru "On the ropes", un film despre parcursul a trei tineri boxeri și al antrenorului lor - nu se teme de controverse.

"Inima documentarului este să arate în ce măsură secretarul de stat Clinton este o personalitate învrăjbitoare", a explicat Nanette Burstein pentru AFP. "Ea este pe cât de admirată, pe atât de criticată, iar scopul nostru este să arătăm acest lucru. Niciodată nu m-am îndoit că o reacție la acest film va fi în aceeași ordine de idei".