"Suntem alături de Grecia, acordul dintre Turcia şi guvernul Libiei este ilegal şi inacceptabil", spune Josep Borrell, vicepreşedintele Comisiei Europene şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate. "Trebuie să finalizăm chestiunea legată de sancţiunile" care vor fi impuse din cauza activităţilor turceşti în Zona Economică Exclusivă a Ciprului, a declarat Borrell, vorbind în faţa corespondenţilor presei europene, potrivit To Vima și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat dacă UE poate juca un rol de mediator pentru atenuarea tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Borrell a spus că "relaţia UE cu Turcia s-a erodat semnificativ în ultimii ani", subliniind că o astfel de încercare de mediere ar pica în gol. "Nu este vorba de o chestiune de mediere, este vorba despre o chestiune de respectare a dreptului internaţional".

În legătură cu Libia, Borrell declară că "armistiţiul atârnă de un fir de aţă", însă el a continuat să caracterizeze reuniunea de la Berlin drept un "succes diplomatic", între altele pentru că "a readus UE în prim-plan" pe scena geopolitică internaţională. Retragerea Europei "a lăsat un gol în Mediterana, un gol care riscă să fie acoperit de Rusia şi Turcia".

Întrebat cu privire la rolul Moscovei şi al Ankarei şi dacă acestea vor contribui cu adevărat la detensionarea conflictului, Borrell a răspuns: "Trebuie să-i cred pe Putin şi pe Erdogan când promit că vor înceta să mai înarmeze facţiunile beligerante. Şi-au asumat unele angajamente - nu poate fi doar simplă retorică".