PNL a trimis, luni, o scrisoare Consiliului European în care precizează că modificările aduse legii electorale sunt necesare și vin ca urmare a mai multor nemulțumiri din partea societății. PNL solicită Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneția, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Schimbările preconizate vin ca urmare a unui val de nemulțumiri din partea societății, nemulțumiri generate de condițiile pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin, aplicate la scrutinele din 2012 și 2016. Cauza este aceea că cetățenii au perceput măsura ca fiind o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale. Ca urmare, a avut loc o degradare a autorității locale subsecventă diminuării legitimității acelor primari aleși fără materializarea încrederii unei majorități a alegătorilor. (...) Având în vedere toate aceste considerente, vă recomandăm să vă aplecați cu reținere și prudență asupra afirmațiilor și solicitărilor PSD și să nu alimentați în vreun fel demersurile motivate strict politic, iar nu juridic ale acestuia”, se arată în scrisoarea transmisă de PNL către Consiliul European.

PNL susține că modificările aduse legii electorale prin asumarea răspunderii Guvernului nu contravin prevederilor Comisiei de la Veneția, așa cum acuză PSD.

„PSD invocă, într-o manieră tendențioasă și prezentând date trunchiate, o încălcare a democrației, întrucât ar fi afectată stabilitatea dreptului electoral. Dar, potrivit definiției unanim acceptate la nivel internațional, lato sensu, democrația se referă chiar la conducerea unei țări de către poporul acesteia, adică măcar de o majoritate absolută. Nu se preconizează modificarea sistemului electoral majoritar uninominal, în care este declarat ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi, ci doar introducerea unui al doilea tur între candidații cei mai bine plasați, ceea ce conferă câștigătorului legitimitatea izvorâtă din obținerea unei majorități absolute.

Așadar, modificarea nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia de la Veneția, pentru că această condiție a majorității ce se intenționează a fi reintrodusă acum reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral. Chiar dacă este unul esențial în asigurarea reprezentativității, el nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral uninominal actual”, se mai arată în scrisoarea trimisă Consiliului European, potrivit senatoarei PNL Alina Gorghiu.

În documentul PNL se subliniază faptul că PSD a solicitat Comisiei de Monitorizare a Consiliului European o analiză după ce Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Vă scriem în contextul în care, în data de 16 ianuarie, la solicitarea PSD, Comisia de Monitorizare a hotărât activarea procedurii de investigare a României pe tema modificării unor articole din legislația electorală, precum și aprobarea de principiu a sesizării Comisiei de la Veneția pe același subiect. Demersul PSD survine în urma deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru corectarea unei anomalii din legislația electorală națională”, susține PNL.