Efectele coronavirusului:Companiile din China trimit angajații acasă, prețul petrolului scade pe burse. Companiile din China sfătuiesc angajații să lucreze de acasă în încercarea de a încetini transmiterea coronavirusului. Măsura vine după ce Guvernul de la Beijing a extins cu trei zile sărbătorile ocazionate de Anul Nou Lunar, angajații având liber până duminică. În Hong Kong, bursa a anulat un eveniment anunțat pentru miercuri, din cauza îngrijorărilor privind riscul de infecție. De asemenea, bursele din Shanghai și Shenzen, care erau programate să se redeschidă pe 31 ianuarie, sunt acum programate să rămână închise până pe 2 februarie, conform Libertatea.

Business reportFoto: Colaj foto

Pierderi de aproape 600 miliarde dolari pentru economia globală din cauza epidemiei de coronavirus. Linii aeriene închise, orașe intrate în carantină, inclusiv secțiuni ale Marelui Zid chinezesc închise, blocarea activităților economice și a legăturilor cu alte economii din Asia și din lume, sunt consecințele epidemiei de coronavirus (2019-nCov). Estimările analiștilor indică pierderi de peste 570 miliarde dolari SUA, adică 0,7% din PIB-ul global pe 2020. Aproape 2.000 de persoane infectate și 56 de morți este cel mai recent bilanț al epidemiei de coronavirus 2019-nCov, care declanșează o pneumonie virală, notează Adevărul.

Zara și problema ”fast fashion”. Militanții pentru climă acuză ”economia aruncatului la gunoi” - tendință instaurată în industria textilă de a arunca bunuri după scurt timp, perfecționată mai ales de renumitul concern spaniol. Până și regina Letizia a Spaniei poartă, mai nou, haine de la Zara - o mică revoluție în lumea modei. Prin ”fast fashion”, adică haine la modă și cu prețuri mici, concernul Inditex (căruia îi aparține și Zara) a crescut enorm. Conform Brand Finance, Zara se situează încă după Nike, lăsând însă în urmă alte branduri din segment, cum ar fi Mango sau H&M. Dar tocmai aceste firme care produc fast fashion au ajuns în colimatorul activiștilor pentru climă. Aceștia din urmă critică economia aruncatului la gunoi, cerând prețuri mai ridicate, mai puțină cantitate și salarii mai mari pentru angajați. Prin reducerea fenomenului fast fashion s-ar reduce consumul de energie și apă și s-ar produce mult mai puține deșeuri, potrivit DW.

Raport imobiliar: prețurile în Cluj-Napoca, cele mai mari din țară, agenții așteaptă creșteri și în 2020. În 5 ani prețurile au crescut cu aproape 70%. Un studiu al unei rețele de agenții imobiliare relevă că prețurile imobiliarelor, în Cluj-Napoca, vor continua să crească. Studiul a analizat oferta din 34 de orașe și a avut 208 respondenți care au răspuns la 18 întrebări. Aproape jumătate dintre aceștia au fost de acord că cel mai important factor de influență a pieței imobiliare, anul trecut, a fost creșterea prețurilor la proprietăți. O treime dintre aceștia susțin că prețurile vor crește și în acest an, cu până la 10%. Prețul locuințelor din cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a crescut cu aproape 69% în ultimii cinci ani, procent atins doar de … Galați, 68,7%, și Oradea, 60,9%, relevă studiul unei rețele de agenții imobiliare, relatează Actual de Cluj.

Renault și Nissan mai fac un pas pentru reactivarea alianței. Renault și Nissan se întâlnesc din nou pentru a debloca proiectele alianței, mai întâi la nivel de manageri. Unul dintre noii șefi ai Renault, Gilles Le Borgne, recrutat de la PSA în această lună, va merge la Tokyo pentru se întâlni cu cel care răspunde de proiectele comune. Alianța Renault Nissan începe să se dezghețe, fiind planificate primele întâlniri dintre responsabilii alianței. La începutul lunii ianuarie, Renault l-a angajat pe Gilles Le Borgne, care lucra pentru PSA Group. El va merge la Tokyo pentru a-l întâlni pe Tsuyoshi Yamaguchi, manager responsabil cu proiectele în parteneriate al Nissan. Cei doi au ca misiune repornirea mai multor proiecte de dezvoltare de vehicule, arată Profit.ro.

Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an. Previziuni economice sumbre. Deși majoritatea angajaților speră să câștige mai mult în acest an, unul din patru angajatori nu va acorda nicio majorare salarială, iar 35,5% afirmă că majorările salariale planificate pentru 2020 vor fi de cel mult 5%, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Salarii mai mari cu până la 10% vor oferi 13% dintre angajatori, iar doi din zece și-au bugetat creșteri de până la 15% pentru angajații din companie. Doar 6,5% dintre respondenți au afirmat că vor majora salariile peste acest prag, conform Capital.ro.

Dublu standard de calitate a produselor. În cazul românilor și bulgarilor există probabilitatea cea mai mare să fie înșelați. Probabilitatea ca produsele alimentare din România să fie diferite de cele comercializate în magazinele din Danemarca, deși sub același brand și cu aceeași etichetă sau etichete similare, este de aproximativ 50%, arată ultimul studiu pe această temă. Practic, cu cât diferența de PIB per capita este mai mare între două state membre, cu atât crește probabilitatea apariției dublului standard de calitate. Consumatorii din Bulgaria și România sunt cei mai vulnerabili dintre europeni în fața producătorilor care folosesc dublul standard de calitate a produselor, reiese din ultima cercetare realizată de JRC (Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene, consultată de ECONOMICA.NET.

UE – la Startul Green Deal: România, printre statele avansate la ponderea energiei regenerabile. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a păstrat în 2018 printre statele UE avansate din punct de vedere al ponderii energiei regenerabile în totalul consumului. Locul 10 din 28 și plasarea cu o treime peste media UE sunt onorabile, deși am coborât marginal sub ținta stabilită la nivel național pentru anul 2020, ce fusese depășită în anii anteriori (-0,1 puncte procentuale). În 2018, ponderea energiei regenerabile a crescut în 21 din cele 28 de state membre ale Uniunii. Suedia este singura țară în care această pondere a trecut de jumătate (54,6%). În topul european de profil, ea a fost urmată de Finlanda (41,2%), Letonia (40,3%) și Danemarca (36,1%), situate în aceeași zonă geografică și favorizate de condițiile prielnice pentru energia eoliană, informează Curs de Guvernare.