​Președintele Klaus Iohannis califică „cel puțin ciudată” abordarea PSD față de proiectul Ministerului Sănătății de a extinde programele naționale de sănătate și în sistemul privat, susținând că acesta „funcționează la parametri buni”, motiv pentru care poate intra „în colaborare cu sistemul de stat”. ​

HotNews.roFoto: Hotnews

„Serviciile medicale trebuie asigurate de stat, toate, dar în România avem și un sistem privat care funcționează la parametri buni. Și fiindcă avem acest sistem privat, care funcționează la parametri buni, eu cred că este corect ca și sistemul privat să intre în colaborare cu sistemul de stat și împreună să realizeze servicii medicale în beneficiul populației. Am văzut acea abordare pesedistă, mi se pare cel puțin ciudată. Din moment ce avem medici foarte buni la stat și medici foarte buni la privat, eu cred că trebuie să avem înțelepciunea să deschidem calea și unora, și celorlalți, către pacient, în beneficiul pacientului”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis.

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private.

Pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private, așa cum prevede un proiect de Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, elaborat de Ministerul Sănătății, dă asigurări ministrul Victor Costache. Potrivit acestuia, "de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării". Victor Costache a subliniat că, potrivit legii, în programele naționale de sănătate coplata este interzisă.