USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul intenţionează să-şi angajeze răspunderea miercuri în Parlament. Printre propunerile făcute de USR este și eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

USR occupy sala de plen 6Foto: Hotnews

Potrivit propunerii PNL, "persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile". În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

Partidul lui Barna susține că o astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul turismului electoral, în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar "principalul efect va fi acela că un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale".

O altă propunere a USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, faţă de minimum 1% cum este în prezent. "Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaţilor independenţi şi a partidelor", explică USR.

Alte amendamente:

  • La toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare pot asista - în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator şi a persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii - candidaţii, persoanele acreditate, definite conform art.89 alin.(2) din Legea nr.208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi membrii birourilor electorale ierarhic superioare. Nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Acreditarea observatorilor interni şi internaţionali se face conform art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Pot fi desemnaţi ca observatori interni reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca scop apărarea drepturilor omului şi sunt legal constituite cu cel puţin şase luni înaintea datei alegerilor. Persoanele desemnate de aceste organizaţii trebuie să fie cetăţeni cu drept de vot şi nu pot fi membri ai vreunui partid politic", conform amendamentelor depuse de USR.
  • Revenirea la organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte a consiliului judeţean în 2 tururi de scrutin. În cel de-al doilea tur s-ar califica candidaţii care au ocupat primele două poziţii în primul tur, cu excepţia situaţiei în care unul dintre aceştia a obţinut deja 50% plus unu dintre voturi.

Termenul pentru depunerea amendamentelor pe proiectul de lege asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea expiră luni, ora 16,30. Executivul va decide în ședință marți care propuneri vor fi acceptate urmând să-și angajaze răspunderea în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, miercuri la ora 14.00.