"Moartea unui simbol", "dispariţia unei legende" sunt câteva dintre titlurile presei mondiale, aflată în stare de şoc după decesul fostului baschetbalist american Kobe Bryant, unul dintre cei mai mari jucători din istoria NBA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Kobe BryantFoto: nba.com

În Statele Unite, unde legendarul jucător a evoluat timp de 20 de ani la Los Angeles Lakers, moartea lui Kobe Bryant a avut efectul unei bombe, depăşind graniţa sferei sportive.

O fotografie în alb-negru şi un singur titlu: "Bryant Kobe, 1978-2020". Sports Illustrated a considerat că nu este necesar să adauge mai mult. Săptămânalul de referinţă în sportul american a revenit apoi cu imagini "memorabile" pe care le-a consacrat campionului.

La Los Angeles, unde Kobe Bryant şi-a desfăşurat întreaga sa carieră, "Times" a alocat ediţia online dispariţiei sale: "Cum este posibil ca Kobe Bryant să fii plecat? Legenda sa nu trebuia să se termine astfel", a scris jurnalistul Bill Plashke, care s-a declarat "devastat" de această moarte.

"Kobe Bryant este mort şi acestea sunt cuvintele cele mai dure pe care le-am scris vreodată pentru acest jurnal", a adăugat Bill Plashke.

La rândul său, New York Times a alocat întregul spaţiu de pe site-ul său dispariţiei lui Kobe Bryant, înainte de a reveni asupra "carierei excepţionale" într-o lungă biografie, în care a amintit şi despre acuzaţiile viol din 2003 la adresa jucătorului.

Personalitatea controversată a lui Bryant a fost rememorată şi de Wall Street Journal. "Pe parchet, el era alfa, era cel mai bun şi uneori cel mai rău. El nu juca baschet pentru a-şi face prieteni".

În Europa, anunţul morţii lui Kobe Bryant a provocat o undă de şoc în special în Italia, unde jucătorul a crescut între Toscana şi Calabria, pe urmele tatălui său şi el baschetbalist.

Publicaţia Gazzetta dello Sport l-a omagiat pe site-ul său, prin intermediul unei înregistrări video, pe Kobe, copil, jucând baschet la Pistoia în Toscana. Jurnalul italian, care l-a avut recent invitat la sediul său, reaminteşte faptul că Bryant era un fan al al fotbalului italian şi, în mod special, al echipei AC Milan, fiind un fervent suporter al acesteia.

Şi Corriere dello Sport reaminteşte cât era de ataşat jucătorul de Italia şi de fotbalul din Peninsulă, citându-l pe legendarul Francesco Totti, care s-a declarat onorat că l-a cunoscut pe campionul american.

În Franţa, unde Kobe Bryant a petrecut câteva luni ca adolescent, cotidianul L'Equipe dedicând nouă pagini dispariţiei jucătorului alături de o fotografie a jucătorului în Paris.

Marca, jurnalul sportiv cel mai vândut în Spania, a evocat "durerea şi gloria" după moartea campionului.

În Australia, Sydney Morning Herald a omagiat cariera unuia "dintre jucătorii extraordinari" ai baschetului.

Kobe Bryant a decedat duminică dimineaţa într-un accident de elicopter, la Calabasas, în sudul Californiei.

Kobe Bryant, în vârstă de 41 de ani, a evoluat timp de 20 de ani la echipa Los Angeles Lakers, cu care a câştigat cinci titluri de campion al NBA.

Bryant este unul dintre cei şapte jucători care au marcat peste 30.000 de puncte în carieră în liga profesionistă nord-americană de baschet.

S-ar putea să te intereseze și: