Ce ne arată cea mai detaliată hartă a conexiunilor din creier. Cercetătorii Google, în colaborare cu Janelia Research Campus din Viginia au realizat cea mai impresionantă hartă a conectivității creierului. De fapt, harta reprezintă un model 3D a 20 de milioane de sinapse care conectează aproximativ 25.000 de neuroni. Modelul este unul extrem de complex, ceea ce face greu de crezut faptul că aparține unei creaturi minuscule, mai exact unei musculițe de oțet. Pentru asta, cercetătorii au folosit tehnici de imagistică extrem de complexe pentru a putea mapa conexiunile fizice ale creierului. Partea și mai impresionantă e că această hartă nu acoperă decât o treime din creierul musculiței de oțet, scrie Playtech.

Faze tariFoto: Hotnews

Un cuplu din Gorj creşte o cioară drept animal de companie. Cronco are dormitorul ei şi o lesă specială. Un cuplu din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, creşte o cioară, pe care cei doi tineri căsătoriţi au găsit-o în parc şi cu care nu se feresc să meargă la plimbare, în oraş. Cronco este membrul familiei Modoran de opt luni şi are propria cameră în casă. Simona şi Miti Modoran, doi tineri căsătoriţi din Târgu-Jiu, spun că, de opt luni, nu îşi pot închipui viaţa fără Cronco, un pui de cioară pe care l-au găsit în parc. Din luna septembrie, tânăra din Târgu-Jiu şi soţul ei au decis ca una dintre cele şase camere ale casei lor să fie a lui Cronco. Pasărea este lăsată să zburde în dormitor, potrivit Descoperă.ro.

Prima prăjitură gătită în spațiu - biscuiți cu ciocolată, preparați la bordul ISS. Un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru cofetărie-patiserie: biscuiţii cu ciocolată au devenit recent prima prăjitură creată în spaţiu după ce cinci astfel de preparate gastronomice au fost obţinute la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează Press Association. Ei au fost pregătiţi într-un cuptor special aflat la bordul ISS de comandantul staţiei, Luca Parminato, şi de astronauta americană Christina Koch. Evenimentul gastronomic a necesitat mai multe zile de experimente. Fiecare biscuit a fost preparat individual, pentru ca astronauţii să poată să determine astfel temperatura optimă de coacere, notează Agerpres.

Cum şi-a umilit superiorii un şofer de troleibuz concediat după ce a scris pe Facebook că „sclavia s-a abolit“. Un angajat al Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT), concediat pentru o postare de pe Facebook, a obţinut în instanţă reangajarea. Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie, şoferul fiind chemat deja de către şefii lui să se întoarcă la serviciu. Alexandru Acsinte, şofer în cadrul Societăţii de Transport Public Timişoara, a fost concediat în vara anului trecut pentru că, în 22 iulie 2019, a scris pe grupul de Facebook al angajaţilor STPT un mesaj în care acuza noua conducere a societăţii că fură mai mult decât cea veche. „Noua conducere fură mai mult decât conducerea veche. Vrem normă de ore. Sclavia s-a abolit”, relatează Adevărul.

Premieră istorică: Vocea unui preot egiptean mort acum 3.000 de ani a fost readusă la viață. Oamenii de știință au readus la viață vocea unui preot egiptean mumificat, mort acum 3.000 de ani. Pe baza inscripțiilor găsite în mormântul lui Nesyamun s-a stabilit că acesta era preot și scrib. Printre inscripțiile descifrate de pe sarcofagul său se numără și dorința sa de a „vedea și de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut și în timpul vieții sale robotitoare”. Nu au reușit să reproducă acest lucru, ci tonul vocii sale, cu ajutorul unei replici 3D a tractului său vocal, care a fost scanat pentru a stabili dimensiunile precise. Această replică a fost conectată la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială, potrivit Digi24.