Istoricul Lucian Boia a fost decorat de președintele Ungariei cu "Crucea de cavaler a Ordinului de Merit" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022

Istoricul Lucian Boia a fost decorat de președintele Ungariei cu "Crucea de cavaler a Ordinului de Merit"

de Redactia Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:26
- a A+
Imagine
Istoricul Lucian Boia a fost decorat de preşedintele Ungariei, János Áder, cu titlul "Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei" în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român, scrie Hirado.hu .


Istoricul s-a opus de mai multe ori concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, notează sursa citată.

Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti, mai notează site-ul de știri.

Boia a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere.

Potrivit sursei citate, Boia a mai precizat că, în opinia sa, nu există contradicţie între disputele româno-maghiare despre istorie şi faptul că a primit o decoraţie din partea statului ungar.

Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.

Lucian Boia a mai afirmat că rezolvarea durerilor din trecut – şi nu numai în cazul maghiarilor – nu trebuie căutată în trecut, deoarece istoria nu poate fi schimbată, ci în viitor. “Cu toţii suntem europeni până la urmă, ne asemănăm între noi şi problemele noastre se aseamănă între ele în mult mai mare măsură decât cu problemele celor care trăiesc pe alte continente", a mai spus Lucian Boia, potrivit sursei citate.


21199 de afisariGreseala
ZaR [utilizator], Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:25
+24/50
Cred ca Lucian Boia a facut o greseala acceptand aceasta distinctie. Oricum ai incerca sa-l justifici, acest gest a fost un gest politic al Ungariei iar istoricul acceptand distinctia s-a lasat atras intr-o hora din care nici macar personal nu are nici un folos de tras, ba chiar dimpotriva. Not smart, not smart at all!

Stiinta trebuie sa ramana stiinta si politica, politica. Daca ar fi fost decorat de o academie internationala ar fo fost altceva.

Dar chiar si asa pentru politica nu conteaza "cine a fost primul" undeva, ci cine stapaneste un teritoriu in prezent si mai ales in viitor.

Iar daca unele evenimente au fost nefaste pentru o natie si favorabile alteia, asa-i viata, asa se scrie istoria.

Oricum pe noi romanii nu are trebui sa ne intereseze traumele altor neamuri ci realizarile noastre ca popor, in acest caz Marea Unire!
Bineinteles ca solutiile nu sunt in trecut,
bancher [utilizator], Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:32
+22/32
ci in viitor. Important este ca intre Romania si Ungaria sa existe doar granite politice, dar nu si fizice; adica orice cetatean roman sau maghiar sa se poata circula peste granita oricand, fara nicio restrictie si fara niciun control. Ijnca nu s-a ajuns aici, controale tot mai sunt, asteptam sa intram in Schengen sa se elimine.
inca 58 de comentarii comenteaza