Fostul ministru de finanţe Elyes Fakhfakh a fost desemnat luni seară prim-ministru de către preşedintele Kais Saied, având misiunea dificilă de a forma într-o lună o echipă susceptibilă să convingă un parlament divizat, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La trei luni şi jumătate după alegeri, este a doua tentativă de a forma un guvern.

Primul guvern format de partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha a fost respins clar de deputaţi pe 10 ianuarie. În cazul unui al doilea eşec, ţara se va îndrepta spre noi alegeri legislative, amânând din nou reformele aşteptate pentru a relansa economia.

Preşedintele Saied „l-a însărcinat luni pe dl Fakhfakh să formeze un guvern în cel mai scurt termen”, a anunţat preşedinţia Republicii într-un comunicat.

Elyes Fakhfakh, de 47 de ani, a fost numit ministru al turismului la sfârşitul lui 2011, iar în decembrie 2012 a devenit ministru al finanţelor, post ocupat până în ianuarie 2014. Inginer şi manager format în Franţa, el a revenit în Tunisia în 2006 după mai mulţi ani în străinătate şi a condus grupul automobil tunisian Cortel, devenit Caveo.

El s-a angajat în politică după revoluţia din 2011, în cadrul partidului social-democrat Ettakatol, care s-a aliat cu Ennahdha în cadrul cabinetului aşa-numit al „troicii”, până în 2014. Elyes Fakhfakh a fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2019 în numele acestui partid, dar nu a reuşit să convingă decât 0,34% dintre alegători în primul tur.

Candidatul desemnat iniţial de Ennahdha, Habib Jemli, a eşuat în tentativa de a ralia suficiente partide pentru a forma o coaliţie guvernamentală şi a prezentat în cele din urmă un guvern format din tehnocraţi, politicieni de rangul al doilea şi înalţi funcţionari.

Tunisia a celebrat pe 14 ianuarie nouă ani de la căderea fostului dictator Zine el Abidine Ben Ali, într-o atmosferă sumbră pe plan economic.

Ţara întâmpină în continuare dificultăţi în a răspunde aşteptărilor sociale ale populaţiei, în contextul în care planul de ajutor al Fondului Monetar Internaţional început în 2016 se încheie în aprilie.