Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“ Rechizitoriul din dosarul Caracal conţine zeci de file cu discuţii între Gheorghe Dincă şi colegii de celulă. Din documentul întocmit de procurorii DIICOT reiese, printre altele, că Dincă a plănuit cu două luni înainte răpirea Luizei Melencu. Rechizitoriul întocmit de către procurorii DIICOT în cazul Caracal începe cu prezentarea inculpaţilor: Gheorghe Dincă zis “Popicu” sau „Bush” – în vârstă de 66 ani, fără antecedente penale, pensionar, şi Ştefan Risipiţeanu, zis Fănică, în vârstă de 46 ani, fără antecedente penale, fără ocupaţie, relatează Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Prima măsură după regizarea descoperirii lui Venus din Piatra Neamț: arheologul care a coordonat săpăturile din sit a fost suspendat. Membrii Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) au anunțat vineri că au suspendat-o pe arheologul Elena Cristina Nițu. Măsura vine după ce a ieșit la iveală că doi amatori au descoperit statueta, deși aceștia nu aveau voie să sape decât în prezența unui arheolog atestat, scrie Libertatea.

CTP: Anticipatele, o măsură de bun simţ în Constituţie, folosită acum de nesimţiţi. Guvernul face o combinageală de colţul mesei. Guvernul Orban ar fi trebuit să se ocupe mai mult de guvernare şi mai puţin de încercarea de a declanşa alegerile anticipate, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. Gazetarul a comentat forţarea de către PNL a alegerilor anticipate despre care spune că sunt gândite în Constituţie ca o „măsură logică, de bun simţ care este utilizată acum de nesimţiti”, potrivit Digi24.

Gabriel Oprea a cumpărat bolizi de lux pentru Dăncilă, Busuioc (Curtea de Conturi) și deputații șefi. Ministerul de Interne, în mandatul de ministru al lui Gabriel Oprea, a cumpărat mai multe mașini de lux pentru „siguranța și încrederea” demnitarilor români. Printr-un contract de comodat, ministrul Carmen Dan, le-a transferat Guvernului, Camerei Deputaților și Curții de Conturi. Un BMW X 5 a fost folosit de premierul Viorica Dăncilă, un BMW seria 7 de șefii Camerei Deputaților iar două Audi A6 au ajuns la Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, conform Newsweek.

Omul care contează. Vorbim prea rar despre oameni care contează în istoria universală. Şi niciodată despre răul intransigenţei noastre nu întru totul justificate faţă de omul de lângă noi şi faţă de jurnalişti de notorietate ca Moise Guran. Un om care a contat, universal, a fost Raul Wallenberg, eroul suedez, care, înainte de a fi arestat acum exact 75 de ani, iar apoi încarcerat, torturat şi ucis în Rusia comuniştilor lui Stalin, salvase mii de oameni de la exterminarea pregătită evreilor de naziştii lui Hitler şi Himmler, notează Deutsche Welle.

Ipocrizie la dublu: dublăm alocațiile pentru copii, dar nu ne gândim la copii. Imaginați-vă o familie fără posibilități materiale, în care părinții nu muncesc, din diverse motive, copiii acestora sunt înscriși la școală, singurele surse de venit ale acelei familii fiind ajutorul social și alocațiile micuților. Își imaginează cineva că alocațiile majorate vor avea ca destinație finală educația sau nevoile copiilor? Nu, acei bani vor alimenta în continuare, ca și până acum, sărăcia în care se zbate acea familie fără posibilități, relatează Republica.

Dialog halucinant cu un român, despre alcool: ”Consum de la 9 ani, de la gaz în sus”. Un bărbat în vârstă de 61 de ani a mărturisit senin că este consumator de alcool de la o vârstă fragedă, susținând că acest obicei îi face ”poftă de muncă” și ”de vorbă”. Potrivit unui studiu recent, România a urcat în ultimii ani pe locul 5 în topul țărilor cu cei mai mulți consumatori de alcool. Studiul arată că aproape 20% dintre români își prepară singuri băuturile alcoolice și un procent apropiat de acesta o iau de la rude sau prieteni, potrivit Știrile Protv.

Cum se fac casele de vacanță de la munte și cum vor specialiștii să îi învețe meserie pe proiectanți. Subiectul caselor de vacanță e unul sensibil la urbanism, mai ales că arhitecții au atras atenția că multe din casele care ajung pe masa comisiei sunt, de fapt, niște „viloace” foarte mari, care confiscă peisajul, iar arhitecții care le fac nu se mai obosesc să se străduiască să producă locuințe mai economicoase și de mai mare calitate, relatează Actual de Cluj.

Transporturile moldovenești ar putea fi blocate la trecerea peste Nistru. La Chişinău vineri, după ce intenţia Tiraspolului să blocheze circulaţia transporturilor moldovene a dominat ştirile dimineţii, după-amiază preşedintele Igor Dodon a anunţat deja că a discutat subiectul cu Vadim Krasnoselski şi s-au înţeles să găsească de urgenţă soluţii. Dodon se află de joi la Moscova, iar despre discuţia telefonică cu Krasnoselski a anunţat pe pagina sa de Facebook că blocajul va surveni din 24 ianuarie şi ar fi un răspuns la o interdicţie similară impusă pe 10 ianuarie de autorităţile de la Chişinău transporturilor din regiune, scrie Europa Liberă.