Mai mulți bucătari cer retragerea stelelor Michelin pe care le-au obținut, invocând faptul că presiunea este prea mare, conform CNN.

Stele MichelinFoto: Colaj foto

În 2017, cheful Sebastien Bras a anunțat ”Michelin Guide” că nu mai dorește să facă parte din ediția viitoare. Acesta a invocat că nu mai face fața cerințelor atât de ridicate pe tot parcursul anului. În decembrie 2019, bucătarul suedez Magnus Nilsson a părăsit bucătăria de la restaurantul său de două stele Michelin, explicând că se simte obosit și dorește să se dedice familiei. Există o creștere semnificativă a acestor cazuri de-a lungul ultimilor ani, ceea ce arată că sistemul trebuie revizuit.

Chiar dacă Michelin este o companie din industria auto, începând cu primii ani ai secolului al-xx-lea, ”Michelin Guide” a început să reunească locații din zona culinară care merită vizitate. Din 1926, stele au început să fie oferite restaurantelor ”fine dining” care excelau în acest domeniu.

Totuși, mulți dintre cei implicați în această industrie încep să se arate indignați de sistemul Michelin. Eo Yun-gwon, care este unul dintre bucătarii cărora le-a fost refuzată intrarea în ”Michelin Guide”, explică faptul că acest sistem este unul extrem de crud. El adaugă că chefii muncesc din greu pe tot parcursul anului pentru un test pe care nu știu în ce moment îl vor da. Și nu este singurul indignat. Mai mulți bucătari au dat în judecată acest ghid pentru că le-au fost retrase stele Michelin.

Studiile din ultimii au au relevat că mai mult de jumătate din bucătarii din Marea Britanie cred că orele lungi de muncă le vor afecta sănătatea. Marc Veyrat, căruia i-a fost retrasă o stea Michelin a intrat în depresie după ce distincția i-a fost anulată.