​Proiect MAI : Cărți electronice de identitate de la 12 ani, cu CIP pe care sunt stocate date biometrice - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1348duminică 01 aug 2021

​Proiect MAI : Cărți electronice de identitate de la 12 ani, cu CIP pe care sunt stocate date biometrice

de C.D. Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:44
- a A+
Imagine
​​Românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani, documente prevăzute cu un CIP pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente digitale și cu care se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate, prevede un proiect pus, marți, în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Opțional, numai la solicitarea părinților sau reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Dacă aleg o carte de identitate simplă, românii nu pot călători în străinătate în baza ei ca până acum.

Noile reglementări vin în contextul în care România trebuie să aplice Regulamentul UE 2019/1157 care stabilește ca dată limită de emitere a cărților de identitate electronice data de 2 august 2021.

Ce date vor fi stocate în CIP:


  • datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;
  • un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;
  • un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Sunt exceptate de la obligaţia furnizării impresiunilor papilare minorii sub vârsta de 12 ani și persoanele pentru care prelevarea amprentelor de la oricare degete este fizic imposibilă.

Certificatele digitale emise și înscrise de MAI se utilizează pentru autentificare și semnare, în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu sistemele informatice ale altor instituții publice. În relațiile cu instituțiile publice, documentele semnate cu certificatul digital au aceeași valoare ca documentele semnate olograf.

Valabilitatea cărților electronice de identitate
  • 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani;
  • 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

CONSULTĂ AICI TABELUL COMPARATIV LEGISLAȚIE ACTUALĂ - MODIFICĂRI PROPUSE16551 de afisarisper ca noul format sa fie tip permis
Je__ [utilizator], Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:15
+23/33
si sa contina ca in tarile civilizate: permis, card de sanatate, certificat de semnatura digitala cu care sa poti semna peste tot, ANAF si orice institutii...fara porcarii ca achizitionare certificate , sa-l poti folosi sa te autentifici in diverse sisteme ale statului, fara sa creezi conturi, profile si n-spe mii de parole


Se poate? Haideti ca se poate...ca pe aici prin vest se poate...sigur se poate si la noi
Rofl Gr
Casargoz [utilizator], Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:56
+18/20
:)
E anul 2002 legea cărții de identitate întra în vigoare.
Tremene de aplicare pana în 2004.
Nu se întâmplă nimic..
Din disperare CNAS inventează cardul de asigurat.
2017 Carmen Dan declara ca în iunie va primi primul card..
2018 Lia Olguta Vasilescu declara ca vor apărea în partea a doua de 2018...
Acum e gata :)
Vine...
inca 50 de comentarii comenteaza