Alina Magdalena Mușetescu, fostă șefă a Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, în perioada în care instituția a fost condusă de Marius Daniel Șișu, este acuzată de deputatul USR Emanuel Ungureanu de un posibil conflict de interese "uriaș". Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Alina Mușetescu ar fi aprobat studii clinice pentru o firmă la care era acționar, în perioada în care a fost șefă de departament la Agenția Medicamentului.

Alina MusetescuFoto: Facebook - Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu va depune, mâine dimineață, o plângere la Agenția Națională de Integritate împotriva Alinei Magdalena Mușetescu, pe care o acuză de posibil conflict de interese și incompatibilitate

"Alina Magdalena Musetescu a condus prin detașare din mediul privat Departamentul de Aprobare Studii Clinice din ANM (numită în perioada Șișu-Cotel) și este asociată în același timp într-o firmă care derulează studii clinice în România (Monitoring Force Bucuresti SRL). Doamna Mușetescu a lucrat în această firmă până în martie 2019 (conform contului de linkedin), iar compania este activă, conform registrului comerțului. În același timp, în timp ce avea rol de conducere la ANM, a fost administrator (până în noiembrie 2019) al unei companii de comercializare de dispozitive medicale (Proumanitaria International Group, deținută de un cetatean chinez și unul român)", afirmă Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR îi cere ministrului Sănătății, Victor Costache, să trimită Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională a Medicamentului și "să verifice ce au lăsat în urmă cele 40 de lăcuste ale lui Vâlcov, Cotel și Șișu în această instituție căpușată de PSD".

Emanuel Ungureanu amintește și un "fapt divers": înainte de a fi șefa Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, Alina Magdalena Musetescu a fost președintele Asociației Vindecătorilor prin Unde Theta.

"Undele Theta însă nu i-au transmis doamnei Mușatescu că este în conflict de interese, să vedem pe ce unde va comunica cu inspectorii ANI și dacă se deschid cu noroc ceakrele, poate se întâlnește și cu niște procurori de la DNA!", mai spune Emanuel Ungureanu.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decapitat recent conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, instituție-cheie care aprobă ce medicamente intră pe piața din România și ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente existente pe piață, astfel încât să limiteze crizele de medicamente esențiale, ce lipsesc frecvent din țara noastră.

Roxana Stroe a fost numită, marți, de ministrul Sănătății, Victor Costache, în funcția de președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului. Numirea vine la câteva zile după ce Victor Costache l-a demis pe Marius Daniel Sișu, numit de fostul guvern, în februarie 2019, președinte interimar al ANMDM cu toate că picase examenul de admitere la Facultatea de Farmacie cu mai puțin de un an înainte.

Roxana Stroe este medic primar Farmacologie Clinică și lucrează în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la sfârșitul anului 2010. În prezent ocupă functia de coordonator al Directiei Farmacovigilentă și Managementul Riscului. Din 2014 este membru în Comitetul de Farmacovigilenta si Managementul Riscului al Agenției Europene a Medicamentului, iar din martie 2019 membru al board-ului Agenției Europene a Medicamentului.

Marius Daniel Șișu părăsește Agenția Națională a Medicamentului împreună cu o mare parte din echipa sa, inclusiv Alina Magdalena Mușetescu, fosta șefă a Direcției de Studii Clinice din cadrul Agenției.

Citește și: