Comisia Europeană ia în calcul interzicerea ambalajelor din plastic - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1340luni 21 iun 2021

Comisia Europeană ia în calcul interzicerea ambalajelor din plastic

de I.H. Luni, 13 ianuarie 2020, 10:12
- a A+
Imagine
Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, preluat de Agerpres.


"Cu siguranţă vrem să extindem regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat", a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor.

"Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice", a spus Virginijus Sinkevicius.


Directiva prevede măsuri diferite care se aplică diferitelor categorii de produse. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat, vor fi interzise pe piață. Pentru alte produse, se pune accentul pe limitarea utilizării printr-o reducere a consumului la nivel național, pe cerințele în materie de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea/curățarea deșeurilor.

Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă riscă să ameninţe o piaţă cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena şi polistirenul fiind cele mai afectate.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii.
2984 de afisariwhataboutismul asta ne omoara
KayT [utilizator], Luni, 13 ianuarie 2020, 11:14
+19/33
De ce sa facem noi ceva bun, ca uite ca si china polueaza?!

De ce sa luam noi masuri de bun simt, cand nesimtitii aia de indieni fac nu-stiu-ce?

De ce sa fie Europa un exemplu pentru toti salbaticii astia care uite cat rau fac ei?

Daca doamne-fereste o sa ne afecteze iremediabil economia cand o sa ambalam rosiile in cutii de carton in loc de cutii de plastic?

etc., etc.

Zau, oameni mai carcotasi ca romanii nu cred sa existe...
serios acum
KayT [utilizator], Luni, 13 ianuarie 2020, 11:46
+18/22
Peste tot (si in Germania, unde traiesc) si in Romania (unde vin destul de des) toata lumea cu care am discutat despre acest subiect (ceea ce se intampla destul de des, fiindca pentru mine e un subiect important) mi-a spus acelasi lucru: incerc sa evit plasticul pe cat se poate, insa e imposibil sa il evit complet, deoarece multe produse sunt in mod inutil ambalate in plastic.

Si toti oamenii cu care am discutat mi-au spus ca si-ar dori ca autoritatile sa ia masuri, pentru ca e evident ca (nu toti) producatorii or sa ia masuri la presiunea pietei.

O masura ca asta ar fi mai mult decat salutara din punctul de vedere al milioane de oameni din UE. Si ma doare efectiv sufletul cand comentariile de aici...
inca 44 de comentarii comenteaza