O filmare video verificată de către New York Times pare să arate racheta iraniană lovind avionul ucrainean în momentul în care se afla deasupra orașul Parand, în apropiere de aeroportul din Teheran, zona din care aeronava nu a mai transmis semnal, înainte să se prăbușească, miercuri.

momentul in care avionul a fost lovit de rachetaFoto: Captura New York Times

O mică explozie a avut loc în momentul în care racheta a lovit avionul, dar acesta nu a explodat, potrivit imaginilor video. Aeronava a continuat să zboare timp de mai multe minute spre aeroport, potrivit The Times. Avionul a zburat în flăcări spre aeroport, înainte să explodeze și să se prăbușească rapid.

UPDATE: Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din Statele Unite va lua parte la ancheta asupra tragediei

Agenţia americană responsabilă de securitatea transporturilor NTSB a anunţat joi că a primit o notificare din partea autorităţilor aeriene civile iraniene pentru a ancheta cauzele prăbuşirii unui Boeing ucrainean la puţin timp după decolarea sa de la Teheran miercuri, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„NTSB continuă să urmărească situaţia în jurul prăbuşirii avionului şi să evalueze nivelul său de participare la anchetă. La fel ca în orice anchetă în care NTSB este implicată, agenţia nu face speculaţii asupra cauzelor prăbuşirii", indică agenţia într-un comunicat.

UPDATE: Iranul susține că a invitat experți ucraineni și reprezentanți ai Boeing în ancheta prăbușirii avionului ucrainean

​Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi pe Twitter că țara sa a invitat experți ucraineni și reprezentanți ai Boeing să participe la ancheta referitoare la prăbușirea avionului ucrainean care se deplasa de la Teheran spre Kiev.

Anterior, autoritățile de la Teheran au calificat „zvonurile” potrivit cărora aparatul de zbor a fost lovit de o rachetă ca fiind lipsite de sens.

„Mai multe zboruri interne și internaționale se aflau în curs în același moment în spațiul aerian și la aceeași altitudine, iar această poveste a atacului cu rachetă asupra avionului nu poate fi corectă”, arată un comunicat de pe site-ul Ministerului iranian al Transporturilor.

„Astfel de zvonuri nu au niciun sens”, mai arată textul, care îl citează pe președintele Organizației Aviației Civile iraniene, Ali Abedzadeh, și pe viceministrul Transporturilor.

Abedzadeh a reacționat în urma unor zvonuri de pe rețelele de socializare potrivit cărora Boeing 737 a fost lovit de o rachetă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană.

Filmarea celor de la New York Times a fost făcută publică la câteva ore după ce președintele american, Donald Trump, și-a exprimat propriile dubii cu privire la motivele prăbușirii avionului ucrainean în Teheran.

Liderul de la Casa Albă a spus acest lucru după ce mai mulți responsabili americani au spus că avionul ucrainean ar fi fost lovit din greșeală de Iran. CNN și CBS, precum și revista Newsweek citează oficiali, care sunt convinși că Apărarea antiaeriană a Teheranului a lovit din greșeală avionul la scurt timp de la decolare.

Citând datele oferite de un satelit, un oficial american a spus că guvernul a concluzionat „cu un înalt grad de certitudine” că avionul a fost doborât de rachete. Potrivit acestuia, avionul a fost identificat de radarul iranian.

Tot în cursul zilei premierul canadian, Justin Trudeau a declarat în cadrul unei conferințe de presă că deține informații din surse multiple că avionul care indică că avionul a „fost doborât de către o rachetă sol-aer iraniană”.

Potrivit acestuia, Iranul a indicat că va păstra cutiile negre, dar a spus președintelui Ucrainei că anchetatorii ucraineni vor avea acces la ele.

Un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit, miercuri dimineață, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toate persoanele aflate la bord au murit.

Doborârea acestuia de către autoritățile iraniene, accidentală sau nu, vine în contextul în care se preconiza o pauză în escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite și regimul de la Teheran.

Loviturile iraniene care au vizat baze americane în Irak, ca ripostă la asasinarea generalului Qassem Soleimani, par să fie un răspuns atent calibrat pentru a evita o supralicitație din partea Washingtonului, afirmă mai mulți experți, care avertizează însă că cel mai probabil Teheranul își va continua represaliile prin intermediari.

„Nu căutăm escaladarea sau războiul”, a asigurat șeful diplomației iraniene Mohammad Javad Zarif, care a precizat că represaliile „proporționale s-au "terminat”. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat însă că această „palmă în fața” Statelor Unite „nu este suficientă”.

Anterior, Iranul a anunțat că studiază 13 „scenarii de răzbunare” după uciderea lui Soleimani.

Citește și: