Angajații spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei riscă să fie concediați dacă vorbesc cu presa, prevede regulamentul intern pentru anul 2020 al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), aprobat pe 19 decembrie anul trecut. Potrivit regulamentului, singurii angajați ai spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei care pot vorbi cu jurnaliștii sunt purtătorii de cuvânt, iar aceștia au obligația de a informa conducerea ASSMB în legătură cu informațiile solicitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, are în subordine 19 spitale: Spitalul Colentina, Spitalul Colțea, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul de Boli Infecțioase dr. Victor Babeș, Spitalul Clinic de Urologie Theodor Burghele, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Sf. Stelian, Spitalul Filantropia, Spitalul Foișor, Spitalul Gomoiu, Spitalul de Psihiatrie Titan, Spitalul Malaxa, Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dan Theodorescu, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giulești), Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie Sf. Luca și Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia.

Regulamentul intern al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prevede, la capitolul "Relațiile cu presa":

"Art. 61 În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern."

La articolul 121(1) din regulament sunt trecute sancțiunile disciplinare pe care ASSMB le poate aplica în cazul angajaților instituției și ai spitalelor din subordine care săvârșesc abateri disciplinare. Sancțiunile merg de la avertisment scris, retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din funcție cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Regulamentul intern alAdministrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București poate fi consultat integral în documentul atașat.

Primăria Capitalei a transmis, miercuri, că "primarul general Gabriela Firea nu are nicio atribuție în elaborarea regulamentelor interne ale instituțiilor din subordine, deci nici în realizarea regulamentului intern al ASSMB". Primăria Capitalei susține, de asemenea, că este vorba despre un regulament intern al ASSMB, care nu s-ar aplica și spitalelor din subordine.