Primul contract de finanțare a unui spital regional, cel din Iași, a fost semnat - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2560marţi 26 oct 2021

Primul contract de finanțare a unui spital regional, cel din Iași, a fost semnat

de Alina Neagu Marţi, 31 decembrie 2019, 9:27
- a A+
Imagine
​Contractul de finanțare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Iași, primul contract de finanțare a unui spital regional din România, a fost semnat luni de ministrul Sănătății, Victor Costache, și de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan. Prin acest contract se asigură finanțarea primei faze de dezvoltare a proiectului prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 500.805 mii de euro, suma urmând să acopere toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării Spitalului Regional de Urgență din Iași.


"Astăzi am semnat, în prezența vicepremierului, dna Raluca Turcan, primul contract de finanțare pentru cel mai avansat dintre spitalele regionale si am reusit atingerea unui obiectiv important din Programul de guvernare, urgentarea proiectelor mari de infrastructură. Vom continua colaborarea cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional pentru semnarea în cel mai scurt timp și a celorlalte două contracte de finanțare, pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova", a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene continuă discuțiile pentru extinderea sprijinului Comisiei Europene pentru realizarea acestor proiecte majore, mai spune Victor Costache.

  • Construcția a 8 spitale regionale ar fi trebuit să înceapă în 2017

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația fostului ministru: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine pentru statul român.

Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera.4402 afisaribravo
Ademordna [utilizator], Marţi, 31 decembrie 2019, 11:44
+2/4
Iata dovada ca psd-ul nu a pus decat guverne criminale. Se puteau porni aceste spitale regionale (si autostrazi si scoli etc) de mult, a fost suficient un guvern cat de cat curat (sunt si exceptii), chiar si fara sustinere parlamentara, ca treaba sa inceapa.
CE a facut PSD????
Kornell [utilizator], Marţi, 31 decembrie 2019, 15:49
0/0
la Iasi??? Munca acolo la hartogaraie proiectare si altele apartine primariei, care de 2 ani nu mai e a PSD, dimpotriva i se pun strambe de la PSD. In plus, la Iasi a existat interes sa se inchida spitalul SPiridon (zone cu 200 ani vechime) ca sa mute tot in spitalul regional. Deci unde se vrea, se poate. Similar este si la Cluj unde tot non-PSDistii sunt foarte aproape de pornirea noului spital regional
inca 4 comentarii comenteaza