Marcel Ciolacu va sesiza Curtea Constituțională, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului în Parlament asupra legii bugetului de stat pentru 2020, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform surselor citate, contestația către CCR privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern ar urma să fie făcută de Marcel Ciolacu în calitate de președinte al Camerei Deputaților, pe motiv că bugetul de stat trebuia adoptat prin dezbatere în Parlament, ci nu prin asumarea răspunderii Cabinetului Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că Executivul își va angaja răspunderea pe Legea bugetului, fapt fără precedent.

Ludovic Orban a explicat că este foarte dificil ca "printr-o dezbatere normală" în Parlament, legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, așa cum a programat Guvernul. Chiar dacă își angajează Guvernul răspunderea, parlamentarii vor avea ocazia să prezinte amendamente. De asemenea, Guvernul a decis să-și asume răspunderea și pe o lege prin care să fie eliminate prevederile nocive din OUG 114/2018.

Birourile permanente reunite ale celor două camere au stabilit următorul calendar: Guvernul își va asuma răspunderea pentru buget, bugetul asigurărilor sociale și abrogarea Ordonanței 114 luni, în ședința comună a Parlamentului, la ora 16:00. Amendamente vor putea fi depuse până luni la ora 10:00.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea miercuri că nu exclude depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului și nici sesizarea la Curtea Constituțională pentru angajarea răspunderii Cabinetului Orban pe legea bugetului. El a precizat că va convoca pentru luni Comitetul Executiv al PSD pentru a lua o decizie în acest sens. Ciolacu a susținut că "se creează un precedent periculos pentru democrație prin adoptarea bugetului prin angajarea răspunderii".