Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agendă figurând atât bugetul, cât și situația Brexit, în contextul în care vineri va fi cunoscut și rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie, de care depinde și evoluția discuțiilor privind ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Iohannis, declaratii dupa Consiliul EuropeanFoto: Presidency.ro

Subiectele aflate pe agenda de discuții a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, combaterea schimbărilor climatice, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene, anunță Adiministrația Prezidențială.

Iohannis va participa, de asemenea, la Summitul Euro în format extins, precum și la reuniunea Consiliului European - articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie.

În ceea ce privește bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, președintele va pleda menținerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esențiale datorită contribuției lor semnificative la sporirea investițiilor europene și continuarea procesului de convergență la nivel european.

Cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din UE, șeful statului susține încheierea unui parteneriat ”ambițios” între Uniunea Europeană și Regatul Unit, care să reflecte valorile și interesele comune.

Iohannis va pleda, totodată, pentru menținerea unității la nivelul UE27, pentru a avea o voce unitară și coerentă în cadrul negocierilor privind relațiile viitoare.