Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, i-a transmis luni ministrului de Externe egiptian, Sameh Choukry, „îngrijorările” Statelor Unite privind libertatea presei și situația drepturilor omului din Egipt, informează AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

În timpul unei întâlniri din Washington, cei doi au discutat de asemenea cazul cetățenilor americani reținuți în Egipt, a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat oficial. Unul dintre aceștia, Moustapha Kassem, este încarcerat încă din 2013, fiind acuzat că a participat la protestele împotriva regimului de la Cairo. El a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

La finalul întâlnirii Mike Pompeo l-a îndemnat pe omologul său să respecte libertatea presei, reacție venită ca urmare a unui val de arestări de jurnaliști în țara nord-africană. Egiptul este țara care încarcerează cei mai mulți jurnaliști, după China și Turcia.

Proteste, interzise în Egipt ca urmare a unei legi adoptate în 2013, au avut loc în luna septembrie a acestui an și au fost urmate de câteva mii de arestări cărora le-au căzut victime intelectuali, activiști politici, avocați sau jurnaliști, potrivit organizațiilor non-guvernamentale din țară și străinătate.