​La prima sa vizită în 14 ani de când este în fruntea statului german la Memorialul Auschwitz-Birkenau, Angela Merkel a declarat că Germania are nesfârșita responsabilitate de a-și aminti crimele de război ale naziștilor, comentând că aceasta este ”parte a identității noastre”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizita sa vine pe fondul creșterii antisemitismului în Germania și înaintea aniversării a 75 de ani de la eliberarea deținuților din lagărele de exterminare ale naziștilor.

"A ne aminti aceste crime reprezintă o responsabilitate care nu se sfârșește niciodată. Este parte inseparabilă a țării noastre. A fi conștienți de această responsabilitate este parte a identității noastre naționale, a înțelegerii unei democrații luminate și libere”, a declarat Angela Merkel, potrivit BBC News.

”Nu există cuvinte care să exprime durerea noastră”, a mai spus cancelarul, precizând că Germania continuă să fie ”profund rușinată” de ceea ce s-a întâmplat. ”Mă înclin în fața victimelor Shoah (Holocaust-n.red)”, a mai spus ea.

Merkel a recunoscut că, în ultima vreme, există o ascensiune a antisemitismului în Germania, comentând că pentru a combate acest fenomen ”istoria lagărelor de exterminare trebuie împărtășită„.