​Concursul de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie are loc duminică, 8 decembrie, 8.876 de absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie urmând să candideze pentru cele 4.710 locuri scoase la concurs. Examenul se va desfășura în 6 centre universitare - București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara - sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări și va avea o durată de 4 ore.

RezidentiatFoto: AGERPRES

Pentru această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs 8.876 de tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară și 853 pentru farmacie, potrivit Ministerului Sănătății). Cei 8.876 de absolvenți candidează pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 de locuri și posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară și 256 la farmacie, plus încă 96 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Lista locurilor și posturilor din rețeaua Ministerului Sănătății este disponibilă pe site-ul oficial al concursului de rezidențiat www.rezidențiat.ms.ro.

"Cele 6 centre universitare îndeplinesc condițiile pentru organizarea concursului de intrare în Rezidențiat, dar și pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți. Am cerut ca acest concurs să se desfășoare în spiritul corectitudinii și al transparenței, principiile acestei guvernări. Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condițiile în care resursa umană este deficitară căutăm soluții ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sănătății", a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Din data de 5 decembrie 2019 s-a afișat pe site-ul www.rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie repartizarea candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris.

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută pentru data de 1 februarie 2020.

Anul acesta, examenul de rezidențiat a fost amânat în premieră pentru luna decembrie, din cauză că în perioada septembrie-octombrie, Ministerul Educației nu avea ministru care să semneze ordinele comune de organizare a rezidențiatului împreună cu ministrul Sănătății. Ministerul Educației a rămas fără ministru de la demiterea Ecaterinei Andronescu, în luna august, până la instalarea noului Guvern.