Oligarhul Vlad Plahotniuc are interdicție de a intra pe teritoriul Elveției și al Liechtensteinului până în 2029, potrivit unei decizii a autorităților elvețiene, făcută publică de un parlamentar al Blocului ACUM. Rise.md a realizat o investigație legată de imperiul imobiliar al liderului democrat, jurnaliștii reușind să identifice 4 vile pe care acesta le-ar deține în Elveția.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba a publicat pe contul său de Facebook o decizie a Oficiului Federal al Poliției elvețiene, în care se precizează că Vladimir Plahotniuc are interdicție de a intra pe teritoriul Elveției și al Liechtensteinului din 3 decembrie 2019 până în 2 decembrie 2029. Decizia autorităților elvețiene este cu drept de atac.

În acest context, Unimedia amintește că Republica Moldova a trimis în luna septembrie autorităților elvețiene o solicitare de asistență juridică în legătură cu o anchetă vizându-l pe controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc.

În 29 octombrie, oligarhul Vladimir Plahotniuc, fost președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost dat în urmărire internațională de procurorii anticorupție de la Chișinău. Pe numele lui Plahotniuc există și un mandat de arestare emis de un tribunal din Rusia, oligarhul fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 14 iunie, imediat după demisia Guvernului Pavel Filip, și s-ar afla în SUA. În 17 iunie, Vlad Plahotniuc scria pe Facebook că decizia de a se retrage de la guvernare a fost luată pentru a nu adânci criza politică de la Chișinău, dar ea nu înseamnă că se va retrage din politică, urmând doar să ia o pauză și să-și coordoneze echipa din afara țării.