Grecia a anunțat vineri expulzarea ambasadorul Libiei, ca ripostă față de semnarea unui acord între această țară și Turcia potrivit căruia cele două state își delimitau teritoriul maritim făcând abstracție de prezența insulei grecești Creta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mohamed Younis AB Menfi are la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi Grecia, a anunțat ministrul de Externe elen Nikos Dendias, citat de Reuters. Dendias a precizat că acordul bilateral Turcia-Libia, semnat la 27 noiembrie, reprezintă o violare a dreptului internațional.

Mișcarea nu înseamnă ruperea relațiilor diplomatice cu Libia, a mai declarat ministrul elen. Decizia se înscrie în saga statelor cu ieșire la Marea Mediterană care își dispută resursele de gaze și petrol din regiune, încă neexploatate.

Turcia și guvernul recunoscut internațional din Libia au semnat un acord prin care erau trasate granițele lor și un acord care vizează extinderea cooperării militare și de securitate dintre cele două state, un pas spre protejarea propriilor drepturi după cum a susținut Ankara.

Grecia a ripostat imediat, catalogând acordul ca fiind unul ”absurd” pentru că ignora prezența Cretei între coastele Turciei și Libiei.

De altfel, Grecia și Turcia sunt în dispută asupra mai multor aspecte: de la drepturile privind mineralele din Marea Egee până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic. Tensiunile au escaladat și din cauza exploatărilor întreprinse de Turcia de-a lungul coastei Ciprului, în timp ce Uniunea Europeană a pregătit un set de sancțiuni împotriva Ankarei.

Cipru a anunțat că se va adresa Curții Internaționale de Justiție cu privire la drepturile sale maritime.