Comandamentul Operaţiunii Forţelor Unite din Ucraina, misiune desfăşurată de militarii Kievului în estul ţării, susţine că grupările armate ale Federaţiei Ruse staţionate în zona separatistă din Donbas continuă să lanseze atacuri împotriva militarilor ucraineni, relatează DEN, citat de Rador.

DonbassFoto: Festival de Cannes

Potrivit unui comunicat remis joi dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate trei cazuri de încălcare a regimului de încetare a focului. Rebelii au folosit în atacurile asupra armatei ucrainene diverse tipuri de arme, inclusiv din categoria celor interzise de acordurile de pace de la Minsk.

Aceste atacuri au loc în contextul în care atât armata ucraineană, cât şi rebelii pro-ruşi şi-au retras recent forţele şi echipamentele militare din Staniţa Luhanska şi Zolote, localităţi din Donbas considerate sectoare-cheie pe linia frontului.

Un proces silimiar de retragere a forţelor este în curs de desfăşurare în localitatea Petrivske. Între timp, liderii Ucrainei, Franţei, Germaniei şi Rusiei se pregătesc de o nouă reuniune în aşa-numitul „format Normandia”.

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin se vor întâlni pe 9 decembrie, la Paris, pentru a discuta noi modalităţi de soluţionare a conflictului din Donbas.