Brexit reprezintă una dintre „cele mai spectaculoase greșeli” din istoria Uniunii Europene, a declarat joi fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, în primul său interviu de la încheierea mandatului, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Foto:

Tusk a mai declarat că Brexit a fost „cea mai dureroasă și tristă experiență” a sa în cadrul mandatului de cinci ani la șefia Consiliului European.

Donald Tusk a sugerat în mai multe situații că oprirea procedurii de ieșire a Marii Britanii din Blocul comunitar ar fi benefică pentru ambele părți, însă mulți diplomați europeni se tem că un al doilea referendum ar putea crea diviziuni în interiorul Marii Britanii.

„Singurul lucru care s-ar schimba ar fi că Marea Britanie ar fi în continuare aici. Oricum sunt divizați. 50/50”, a adăugat Tusk.

Marea Britanie va organiza alegeri parlamentare anticipate pe 12 decembrie, ca urmare a impasului din Parlamentul de la Londra pe tema aprobării Acordului de Brexit negociat de Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson a promis că va face tot ce este posibil pentru ca Marea Britanie să iasă din UE până la 31 ianuarie 2020 în cazul în care câștigă alegerile anticipate.