​Comisarul Thierry Breton pledează pentru o "industrie europeană a apărării" - Hotnews Mobile
1 € 4,7800 1 USD 4,4131marţi 18 feb 2020

​Comisarul Thierry Breton pledează pentru o "industrie europeană a apărării"

de R.M. Luni, 2 decembrie 2019, 19:57
- a A+
Imagine
Noul comisar european însărcinat cu Apărarea, francezul Thierry Breton, a pledat luni pentru dezvoltarea unei "industrii europene a apărării" care să permită tehnologii "suverane", scrie AFP."Apărarea va fi o miză esențială pentru cei cinci ani care vin ai acestei Comisii și va fi sub responsabilitatea mea, cu crearea, pentru prima oară, a unei industrii europene a apărării coordonată parțial de Comisia Europeană", a afirmat Breton, pentru televiziunea BFMTV și postul de radio RMC.

Membru al Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, Thierry Breton este însărcinat cu piața internă, sectorul digital, serviciile, industria, apărarea și spațiul.

"Ceea ce este important este să avem tehnologii de apărare care să fie (...) suverane", a adăugat el, reamintind recenta creare a Fondului European pentru Apărare, pentru dezvoltarea de proiecte comune.

"Sunt 13 miliarde de euro care vor fi investite pentru a începe să construim o industrie europeană de apărare coordonată pe ansamblul teritoriului european fără a lăsa niciun stat la o parte", a comentat acesta.

Dacă este "mult prea curând" pentru a evoca o armată europeană, deoarece "sensibilitatea Europei în raport cu apărarea este diferită în fiecare dintre țările noastre", Breton își dorește în schimb un "efort suplimentar" al statelor membre în Sahel, alături de francezi.

"Intrăm într-o lume extraordinar de periculoasă, o lume instabilă în care Europa trebuie să-și ia în mâini destinul din ce în ce mai mult, iar destinul său este și destinul militar", a subliniat acesta.


1590 de afisari


Mult le-a mai luat.
prec [utilizator], Luni, 2 decembrie 2019, 20:45
+1/5
Asta trebuiau s-o facă acum zeci de ani, la înființarea Pieței Comune,
un discurs periculos
O.V. [utilizator], Marţi, 3 decembrie 2019, 11:49
+1/1
A avea o politica de aparare comuna la nivel european si a utiliza cu maximum de eficienta banii alocati , fara achizitii de material redundante sau decizii care se bat cap in cap e o idee extraordinara.
A cumpara material militar de productie europeana daca e competitiv e inca o idee extraordinara.
Dar sa faci din asta un scop in sine, scop care sa ralieze Europa in spatele unei bite comune mi se pare deplasat.
Portretizarea lumii ca un loc periculos, plin de dusmani e un discurs paranoid, similar cu cel pe care l-a avut Trump la inaugurare.
O europa mai stricta in domeniul imigratiei(de genul celui practicat de Canada sau Australia), o politica mai ferma cu China( securitate informatica, drepturi de autor, concurenta neloiala), impozitatrea justa a multinationalelor, sanctionarea efectiva a statelor membre care calca strimb sunt doar unele masuri care ar putea intari Europa mult mai mult decit inarmarea pana in dinti.
Sa nu uitam ca Franta are una din cele mai dezvoltate industrii de aparare, asa ca disculsul francezului miroase puternic a usturoi( sau a brinza cu mucegai daca vreti)
inca 6 comentarii comenteaza
Cookie Settings