Sari direct la conținut

General (r) american, fost comandant al forțelor NATO în Europa: „Rusia este o problemă, o pacoste strategică. Nu cred într-un război convențional” / „Cea mai mare amenințare ține de tehnologii precum 5G sau inteligența artificială”​

HotNews.ro
Generalul (r) James Jones, interviu pentru HotNews.ro, Foto: Hotnews
Generalul (r) James Jones, interviu pentru HotNews.ro, Foto: Hotnews

„Nu cred că vom avea un război cu Rusia, cel puțin nu pe modelul secolului XX”, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro generalul (r) american James Jones, fost comandant al forțelor aliate în Europa. „Vom fi în cursă cu Rusia în ceea ce privește armele cibernetice”, spune Jones care acuză Moscova că a intervenit nu doar în alegerile din SUA, ci și în Europa și crede că NATO și Statele Unite trebuie să se concentreze mult mai mult pe zona Mării Negre.

  • Despre „NATO în moarte cerebrală”, riscul ca Turcia să părăsească Alianța și amenințarea Chinei și a tehnologiei 5G nesigure, citiți mai multe în articol.

„Sunt unul dintre marii admiratori al progresului pe care România l-a făcut de la aderarea în NATO. Cu siguranță din punct de vedere bilateral Statele Unite nu pot avea un partener mai bun decât România, pe toate planurile. România a demonstrat asta în nenumărate rânduri – de la dezvoltarea bazelor militare, la intrarea într-un parteneriat împreună cu SUA pe tehnologia 5G, de la Inițiativa Celor Trei Mări, la inițiativa Mării Negre sau parteneriatul cu Consiliul Atlantic”, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro generalul (r) James Jones, fost Consilier pe securitate națională al Președintelui SUA și fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și al forțelor americane din Europa (EUCOM) între 2003 și 2006.

Fostul comandant al forțelor americane din Europa apreciază că România în NATO a fost o voce puternică pentru valorile democratice și că „a avut dreptate să-și manifeste îngrijorarea privind intențiile Rusiei”.

„Odată cu extinderea NATO și dizolvarea Uniunii Sovietice, linia de apărare a Europei începe de la Marea Neagră și de la statele Baltice. Cu siguranță și Putin știe asta”, spune Jones.

Rusia – o problemă, o pacoste strategică

„Da, cred că Rusia e o problemă. Nu cred, însă, că la nivel global e o problemă la fel de mare precum China. Rusia are un PIB cam cât statul New York, deci nu e un jucător major pe partea economică, dar Putin – în antipatia sa față de SUA și față de NATO – va face tot ce-i stă în putere să fie o pacoste, o pacoste strategică”, a declarat Jones.

Fostul comandant al forțelor americane din Europa recunoaște că s-ar fi așteptat mai degrabă în 2010 ca Rusia să se apropie de „arcul nord-atlantic, dar sub conducerea lui Vladimir Putin nu e cazul”.

„Nu cred că vom avea un război cu Rusia, cel puțin nu pe modelul secolului 20. Vom fi în conflict cu Rusia în ceea ce privește armele cibernetice, utilizarea rețelelor sociale, influențarea alegerilor – aproape orice poate Rusia să facă să destabilizeze alianța”, este de părere Jones.

SUA și NATO trebuie să facă mai mult pentru Marea Neagră

Generalul american (r) e convins că Rusia duce cu Vestul un război hibrid.

„Au interferat în alegerile din SUA, indiferent ce spune domnul Putin, dar și în alegerile din Europa, ceea ce fac și acum, lansând știri false pe rețelele lor TV și manipulând lucrurile spre avantajul lor. Probabil asta e ceea ce pot face mai bine. Trebuie să avem grijă și din acest motiv cred că NATO e viabil și acum precum era în timpul războiului rece”, spune Jones care a fost în trecut și consilier pe securitate națională al președintelui Obama.

Privind situația din Marea Neagră, acolo unde Rusia are un avantaj strategic după anexarea ilegală a Crimeei, ar trebui SUA și NATO să facă mai multe pentru a echilibra situația?

„Da, cred asta. Cred că îngrijorările strategice ale României sunt corecte. Trebuie să facem mai multe prin celelalte capitale, inclusiv Washington, să ne asigurăm ca liderii noștri sunt atenți la Marea Neagră și la ce se întâmplă acolo, mai ales rolul Rusiei”, susține Jones.

„Cred că trebuie să demonstrăm hotărâre și trebuie să găsim ce mesaj vrem să transmitem potențialului adversar – în cazul acesta Rusia. Cred că Rusia înțelege dacă vede angajament, investiții și prezență. Un mesaj hotărât pe care Moscova să-l înțeleagă: ‘Aici ne vom apăra și aceasta este linia pe care nu trebuie s-o încalci’ ”, mai declară generalul american.

Jones crede că investițiile în modernizarea Armatei și a Forțelor Navale sunt o decizie „înțeleaptă” pentru România, având în vedere contextul regional. „Când ai echipamente vechi trebuie să le schimbi, să le modernizezi. Nu e ieftin, dar transmite mesajul care trebuie”, spune generalul.

NATO – în moarte crebrală?

Întrebat cum vede recentele declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron care a spus că „NATO e în moarte cerebrală”, generalul Jones spune că nu e de acord, „mai ales din punct de vedere al timingului” și că speră ca acestea să „să nu devină o problemă la summit-ul de la Londra”.

„Nu cred că ajută ca un șef de stat al unui membru NATO în ajunul aniversării a 70 de ani a celei mai de succes alianțe din istorie [să facă astfel de declarații]”, spune Jones, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa.

Pe de altă parte, și președintele Trump a declarat la începutul mandatului său că „NATO este depășită”…

„Președintele Trump spune multe lucruri pe nepregătite. Cred că și-a manifestat frustrarea că unii membri NATO nu au reușit să facă ce au spus că vor face. El e un om de afaceri și cred că asta a fost un lucru frustrant. Cred că președintele, dar și foști colegi de-ai mei din poziții importante, înțeleg că NATO e la fel de important acum precum era odinioară. Cred că NATO și-a făcut bine simțită prezența în partea asta din Europa”, răspunde Jones.

Există vreun risc ca NATO să se destrame? Ar putea părăsi Turcia Alianța?

„Nu. Cred că e cel mai rău lucru care se poate întâmpla în Europa – ca Alianța să se destrame sau să fie slăbită serios. Asta ar dezlanțui și mai multe amenințări din partea Rusiei și a Chinei”, crede fostul comandant al forțelor americane în Europa.

„După ce Războiul Rece s-a terminat au existat momente când lumea punea la îndoială relevanța NATO, de ce am mai avea nevoie de această alianță. Dar Vladimir Putin – o situație ciudată pentru un om care detestă NATO – prin acțiunile sale a oferit stimulentul ca NATO să devină mai puternică și să fie prezentă pe flancul estic, pe linia de apărare a alianței. Există un motiv real pentru care NATO există, nu e ceva ipotetic”, este de părere generalul american.

Pe de altă parte, recentele tensiuni între Statele Unite, NATO și Turcia a ridicat în discuția publică și un scenariu îngrijorător: Turcia să părăsească Alianța. Ar putea să se întâmple așa ceva?

„Nu s-a întâmplat până acum ca un membru să părăsească Alianța, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Cunosc destul de bine Turcia și aș fi foarte surprins să aflu că Turcia ar lua o astfel de decizie. Turcia nu va dispărea, va supraviețui indiferent cine va fi la conducere, iar semnificația geostrategică a Turciei nu se va schimba prea curând. Din punctul meu de vedere e în avantajul Turciei să fie parte din NATO. Chiar nu cred că Turcia o va lua pe cont propriu sau că se va ralia Rusiei, Chinei sau Iranului. Vom trece peste aceste neînțelegeri, iar la final Alianța va rămâne intactă”, este de părere Jones.

Fostul comandant al forțelor aliate în Europa crede că prezența americană în Turcia prin baze și armament strategic va continua. „Nu există vreo intenție manifestată de Turcia ca aceste lucruri să se schimbe. Cred că e în interesul Turciei ca baza să fie acolo. Orice e posibil, dar cred că în ciuda tuturor problemelor alianța va ieși intactă”.

„Cea mai mare amenințare nu ține atât de sisteme de arme, cât de tehnologii precum 5G sau inteligența artificială”

În contextul în care Rusia anunță mereu că dezvoltă noi și noi arme, iar China duce un amplu proces de înarmare și dotare cu sisteme noi dezvoltate, Jones consideră că în continuare „avansul tehnologic e în Vest”.

„Sunt convins că acest avans e mare. Chiar și-așa, nu cred că există probabilitatea unui conflict convențional armat. Suntem într-o zonă competitivă în ceea ce înseamnă cyber și tehnologiile înalte. Autocrațiile – prin abilitatea lor de a lua decizii rapide – sunt o amenințare formidabilă la adresa democrațiilor”, consideră generalul american, președinte emerit al Atlantic Council.

„Cred că cea mai mare amenințare nu ține atât de sisteme de arme, cât de tehnologie precum tehnologia 5G sau inteligența artificială și modul în care autocrații se vor folosi de tehnologie să penetreze democrațiile noastre. Asta e amenințarea momentului”, este de părere Jones.

Jones susține că lumea trebuie să întâmpine tehnologia 5G, dar că aceasta trebuie să fie sigură. „Aspectul de siguranță la tehnologia 5G trebuie să fie cel mai important”, spune fostul comandant al trupelor NATO din Europa.

„Nu cred că putem discuta de clauze de protecție atunci când discutăm de Huawei”

Statele Unite și România au semnat recent un memorandum privind tehnologia 5G, o mișcare îndreptată clar împotriva Chinei și a companiilor chinezești precum Huawei care sunt în competiție în întreaga lume pe această filieră tehnologică, acuzațiile fiind legate de siguranța sistemelor. Vezi aici Memorandumul 5G desecretizat care a fost semnat de România și SUA.

„Cred că trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o ideologie asumată a Chinei. Intern caută să-și controleze populația până la ultimul individ – statul care controlează comportamentul fiecărui individ și dacă se conformă îl răsplătește cu o casă, un job, posibilitatea de a călători. Dacă nu se conformează este pedepsit. Folosirea tehnologiei de către regimul comunist pentru a controla populația este amețitoare”, spune Jones.

Potrivit acestuia, pe plan extern China caută să înlocuiască practic SUA drept cea mai mare forță de pe planetă. „O fac prin a penetra alte economii prin tehnologile lor. Știm că în zona de 5G acea tehnologie nu e sigură, ci e făcută să acapareze proprietăți intelectuale, să invadeze viața privată, să captureze secrete de stat pe care să le transmită înapoi la Beijing. Prin această penetrare economică pot controla și afecta comportamentul guvernelor care sunt în vreun fel conectați la China. Este vorba de dominare și control, dar cred că lumea începe să înțeleagă. Știu că România înțelege. Nu înseamnă că nu poți avea schimburi comerciale cu China, dar trebuie să ai mare grijă de acest cal troian care ar putea să-ți vină în țară”, spune Jones.

„Nu cred că putem discuta de clauze de protecție atunci când discutăm de Huawei. Avem de-a face cu o entitate subvenționată care „hrănește” regimul comunist din Beijing. Dacă te angajezi cu echipamente Huawei la nivel național sau la nivel de corporații trebuie să ai foarte mare grijă. Există companii care vor dori sisteme ieftine, nu le pasă dacă totul ajunge înapoi la Beijing, atâta timp cât funcționează. Pentru lucrurile cu adevărat importante – având în vedere actualul mod în care se prezintă tehnologia Huawei și ce face în lume – ar fi prostesc să îți asumi un astfel de risc”, crede fostul consilier pe securitate națională al Președintelui SUA.

„Din ce discuții am avut până acum în România cred că oficialii știu asta și fac ce trebuie. Cred că SUA vor angaja curând discuții cu aliații din NATO despre tehnologiile care vor veni și care vor spori securitatea națiunii, a alianței, a dreptuilor intelectuale, a vieții private. Toată lumea vorbește de 5G – e o tehnologie care vine și care ne va ajută să facem lucruri minunate, dar care ar putea să valoreze prea puțin dacă de fapt nu e sigură”, este de părere generalul american.

ARHIVĂ COMENTARII
demaGOGU • 2019-11-23 08:13:02
...care, probabil, va fi lasat fara obiectul muncii prin disparitia NATO (devenita caduca in interval) paguba'n ciuperci.
40 18
simplex1 • 2019-11-23 10:01:18
Din punct de vedere al României, americanii și rușii sunt ca polonezii si turcii care se băteau pe statul medieval Moldova și isi rasturnau reciproc la fiecare cateva luni - maxim ani domnii marioneta. In momentul de fata, președintele țării, antiromanul Klaus Iohannis, este o marioneta americana aservita total intereselor SUA iar in Basarabia, antiromanul Igor Dodon, o marioneta pro rusa. Din acest război America - Rusia noi nu avem nimic de câștigat.
27 10
Dalinar • 2019-11-23 20:38:03
Nu ca n-ar bate si cu realitatea, dar, ai ceva info de la Tatuc'tu?
4 6
asavreau • 2019-11-23 10:25:44
Spunând că NATO este o amenințare îi face pe ruși să asculte de tătuc.Și pe la noi se încearcă asemenea scheme cu pericolul maghiar.Sunt penibile și arată o slăbiciune a celor care guvernează și folosesc procedeul.Să revin la Rusia,dacă Putin ar spune despre oricare altă țară că este un pericol,nu ar speria rușii.Aceștia ar spune,hai peste ei să-i învățăm minte.Și i-ar învăța minte,oricine știe asta.NATO este necesar pentru echilibru,psihic îți dă siguranță și nu numai față de Rusia.Față de orice,inclusiv calamități naturale,economice,politice.
10 31
Galeo • 2019-11-23 12:24:34
Nu te-ai simti amenintat? Mai ales cand vezi ca SUA doreste o hegemonie mondiala, sa controleze totul pe planeta asta? Cand SUA aduce armament in coasta tarii tale si porneste o noua cursa a inarmarii pentru a da contracte industriei de aparare americana?
21 9
2019-11-23 13:45:24
7 19
Vasilescu2019 • 2019-11-24 09:11:05
Uite o idee interesanta asta cu 10 km² in jurul kremlinului. Este timpul ca Rusia sa returneze tot ce a furat +dobanda de rigoare
1 6
moldovanul • 2019-11-24 23:25:37
10 km2.....da,este karma. Apropos,dupa ce chinezii vor lua Siberia,vor vrea si dobanda. Trei generatii de Natase care vor naste copii cu ochi oblici vor fi deajuns.
0 1
Altiro • 2019-11-23 14:20:30
te-ai intreba: de ce am invadat in 2014 Ucraina,o tara din coasta NATO? De ce am invadat 2008 Georgia(Osetia de Sud si Abhazia)?. Ce cauta bazele militare rusesti in Transnistria(Moldova) si in Nagorno Karabakh(Armenia) desi am promis, ca stat, ca le retragem inca din anii '90 ? De ce Rusia e stat autocrat nu democrat, de ce sustine regimuri dictatoriale precum in Correa de Nord si in Siria etc,etc?
8 20
Eu the first • 2019-11-23 17:42:09
M-as simti amenintat ca vin mericanii si construiesc sosele si spitale, si-si cheltuie dolarii in Romania, si aduc tehnologie performanta care ne asigura securitatea nationala. Da' aia e o amenintare doar in viziunea rusa. Zicea un sef de stat din orient ca cu americanii poti avea orice fel de dispute, doar teritoriale nu. Americanii nu infiinteaza colonii, nu muta in mod samavolnic granite si platesc chirie peste tot unde au baze. Aia care anexeaza teritorii in mod ilegal sunt rusii. Pana si China se abtine sa ocupe cu forta Taiwanul, desi istoric vorbind Taiwanul a fost intr-adevar parte din China. Rusii n-au avut nici o problema sa anexeze un teritoriu care n-a fost niciodata rusesc - Crimeea a fost administrata de toate puterile din zona, pe rand, sute de ani la rand, da' in fapt cei traitori acolo, istoric, de multe sute de ani, sunt tatari, nu rusi. Asa ca personal prefer sa ma simt "amenintat" de americani. De rusi nu ma simt amenintat, de rusi chiar mi-e frica.
5 15
2019-11-24 18:11:55
3 1
asavreau • 2019-11-23 18:28:13
Singura amenințare pentru un cetățean rus este Putin prin politica lui agresivă față de vecini.Normal,vecinii se apără.
3 7
Galeo • 2019-11-23 12:27:06
E cea care porneste razboaie comerciale, impun sanctiuni si intretin cobflicte militare.
22 9
un domn • 2019-11-23 14:14:16
Este utilizată pentru măcelărirea oponenților lui Bashar; Crimeea a fost invadata de Armata Roșie , idem Marea Azov, iar avionul civil doborât de GRU deasupra Ucrainei definesc imaginea unui Popor Condus de un “Pacificator” numit Putin
10 20
asavreau • 2019-11-23 18:32:56
Zici război comercial de parcă ar fi apocalipsa.Războiul comercial este o sfadă între două state pentru încălcarea unor reguli.Nu rezultă victime-morți.Deci ție de războiul comercial îți este frică?!Va tâmpit Putin,a băgat frica în voi.
4 6
AliKimiku • 2019-11-23 20:40:18
Va sa zica US a anexat Crimeea, tot ei subventioneaza conflictul din Donbass, tot ei au fost in Georgia? tot ei au lasat resturle amatei a 14 in Transnistria? A, scuze, tu vorbesti de taxe vamale? De ce nu zici asa 'telectualule? Sa nu uiti sa pui stampila maine de 'telectuala!
5 6
2019-11-24 18:15:15
3 0
Tayen • 2019-11-23 12:33:39
Sau față de-o criză economică? Bă, mai ai frați?
16 7
asavreau • 2019-11-23 18:33:54
A fost recent și o aplicație NATO pe acestă temă.
5 6
robespierre • 2019-11-23 12:52:28
guvernantii! Ai mei strabuni s-au refugiat in Caransebes atunci cand Iohanisii le-au dat Orbanilor Transilvania!
20 1
newlook • 2019-11-23 13:20:19
Deci NATO s-a dus la granitele Rusiei...ca sa-i dea lui Putin prilejul "sa-si tina cetatenii captivi"...este? Iar chestia de mai sus, la tine se numeste "echilibru psihic"? Hai sa-ti spun eu vreo doua-trei problemute al lui NATO: - americanii platesc sa-si tina baze militare de descurajare in Germania, Germania profita de scutul american, nu plateste cat a promis si face negocieri extensive cu Putin, chiar in pofida propriei legislatii convenite/impuse in UE (vezi conductele de gaze si acordurile separate) - Patton zicea ca "sa pleci la razboi fara francezi e ca atunci cand pleci la vanatoare fara acordeon." NATO fara americani e "acordeonul". A demonstrat asta cand l-au bombardat pe Gadafi in Libia (mai precis corturile lui; asta traia "la cort"). Dupa 3 zile de bombardament, ioropienii au ramas fara munitie inteligenta; au cersit ajutor americanilor, care au sfarsit treaba cu avioanele AMERICANE din Flota a 6-a. - NATO ioropian se pisa pe un aliat cheie in incercuirea strategica a Rusiei (despre asta e vorba, nu prostiile ca te ataca rusii maine la pranz); am numit TURCIA, dar e incapabila sa proiecteze securitate cat fusese proiectata de 1000 de soldati americani in nordul Siriei. Dupa toate astea, Micron se mai si umfla in pene ca Macron si zice ca NATO e in moarte cerebrala si latra la ceea ce e de fapt NATO: americanii.
18 6
2019-11-23 19:14:38
2 5
un domn • 2019-11-23 10:46:21
Va avea Loc, mai exact in momentul Arborarii Steagurilor UE si NATO pe cel mai inalt acoperis de la Kremlin Va urma cel putin treimii ani de Pace
18 8
newlook • 2019-11-23 13:48:59
La fel de personal, cred ca nu ti-ai luat medicatia.
12 13
un domn • 2019-11-23 15:26:38
De aceea ai simțurile adormite
10 9
2019-11-24 18:18:10
1 0
ipolitic • 2019-11-23 09:04:59
si-ar face un mare serviciu daca ar intelege ca nu NATO reprezinta cel mai mare pericol la adresa lui. Poate intelege si comportamentul lui e o strategie de disimulare. Tinteste in fata si arunca grenada in spate. Vom afla cand va fi cazul. Sper sa nu fie...
8 25
Toreador • 2019-11-23 09:50:41
imi place lejeritatea cu care acuza Huawei de tot felul de balarii ... eu vin sima intreb, oare tehnologiile lor nu fac acelasi lucru??? ce ma intereseaza pe mine ca ma priveste China la dus sau SUA??? cineva tot ma priveste ... faza cu dusul a se lua ca atare ... reprezinta o metafora ...
21 9
Eu the first • 2019-11-23 17:47:23
... ai un interes ascuns sau nu esti informat. Singura chestie dovedita, facuta de servicii secrete americane, si doar la nivel de SUA, a fost interceptarea de harddisc-uri in trafic si schimbarea firmware-ului. (Efectiv le luau de la posta, atunci cand erau cumparate online, le inlocuiau firmware-ul si le trimiteau mai departe la destinatie.) Huawei insa are software similar din fabricatie pe echipamentele de comunicatie pentru retele 5G. Pe care guvernul chinez deja le foloseste pentru o mai mare eficienta a supravegherii comunicatiilor electronice in China. Asa ca nu zice prost ce zice. Zice pe baza de informatie concreta. Pe care matale aparent n-ai avut ambitia s-o cauti si s-o verifici, ca sa-ti dai seama ca omu' nu vinde gogosi - cum faci matale, indiferent de motive.
5 9
2019-11-23 19:53:30
5 3
Toreador • 2019-11-25 09:54:15
...nu sunt de meserie ... sa-ti mai amintesc eu una: CIA a ascultat telefonul Angelei ... yep ... Merkel ... voiau sa afle "pe surse sigure"daca ia aia gaz de la rusi ... bai esti copil??? normal ca CIA, GRU, Mosad, MI6, etc intercepteaza tot ... ce dreaq esti crescut in cana??? asta e propaganda ieftina ... tre sa fii dobitoc ... mare dobitoc sa crezi altfel ...
0 1
ww • 2019-11-23 09:57:47
Un razboi nu este de dorit. Este suficienta mentinerea statelor-tampon intr-o perpetua stare de razboi cu ajutorul propagandei, care e responsabila cu exacerbarea pana la paroxism a unui iminent pericol rusesc. Ce motiv mai temeinic decat acesta poate exista pentru ca un popor sa isi dea avutia nationala pe arme SF (pe care nu le stie oricum folosi), sa renunte la orice forma de suveranitate si independenta si sa plateasca tribut pentru o protectie iluzorie, in conditiile in care cetatenii nu au satisfacute nici macar nevoi de baza (hrana, sanatate, siguranta) din piramida lui Maslow? Mor de curiozitate daca in Ungaria sau Cehia (ambele victime ale agresiunii directe a URSS) e cineva interesat de ce zic astfel de mumii impaiate ale NATO.
19 10
AliKimiku • 2019-11-23 21:16:59
Va sa zica NATO mentine tari tampon? dar de Moldova, Georfia sau Ucraina ce zici? Stii, Aliosa, diferneta intre tarile "tampon" ale NATO si cele ale Rusiei este ca cele dintai au PIB-ul per cap de locuitor cam de 3-4 ori mai mare decat celelalte. Si asta au obtinut-o in cei 30 de ani de cand au onoarea de a fi state "tampon". Un calduros salut crimeean Aliosa! Hai sictir!
5 5
animatron • 2019-11-23 10:09:24
Dl Macron a facut acea afirmatie contra NATO (mai dura decat oricare facuta de Trump) pe fondul exasperarii sale in fata neputintei strategice a Europei intr-o lume care a reinceput sa gandeasca geo-strategic, pe modelul clasic al luptei de influenta intre marile puteri, lupta purtata pe toate planurile (militar, economic, diplomatic, informational, cultural). Europa e un actor economic imens, pe podiumul mondial, alaturi de USA si China. Dar nu are nici un fel de strategie coerenta de "mare putere", nu are o identitate suficient de conturata si nu are obiective si politici de dominare a adversarilor. Dupa prabusirea URSS (gratie extraordinarului efort american de "cursa a inarmarilor" lansata de republicanul Reagan, a pus pe butuci economica sovietica), Europa a fost convinsa ca ii va fi suficienta "politica portofelului" pt a influenta in favoarea ei tarile din jur sau de pe alte continente. S-a intamplat doar in parte, multe state au luat banii europenilor (dati fie ca "ajutor", fie ca "investitii") si au continuat fara jena cu politici nationale in contradictie cu valorile "universale" propovaduite de Occident. Tensiunile interne in UE s-au acumulat, statele vestice bogate au fost surprinse ca "sarantocii" din Est nu asculta comanda venita de la Paris, Berlin sau Bruxelles, Putin si-a vazut de treaba in Rusia cu planificarea si perseverenta unui bun ofiter de informatii, China a profitat de lacomia capitalista occidentala, tari din Orientul Mijlociu si Africa au inceput sa sfideze pe fata "marile puteri europene". Criza economica din 2008-2009 a fost un revelator pt fragilitatea financiara a Vestului, criza valului migrator a revelat cat de slab sunt aparate frontierele fizice ale Europei si cat de disfunctional e mecanismul de cooperare pt astfel de situatii. Nici un lider care a fost la guvernare in Europa in ultimii 30 de ani nu va recunoaste ca s-a ajuns la asa ceva din cauza unor politici stupide, va prefera sa minta si sa dea vina pe orice altceva.
3 18
tontu • 2019-11-23 10:42:50
De la al doilea razboi mondial incoace conducerea NATO si a armatei SUA tot inventeaza/creaza amenintari. Si uite asa bani contribuabililor americani si nu numai ii imbogatesc pe cei din industria de armament, dar si pe cei ca nea James...
21 12
Jar • 2019-11-23 11:59:46
le scoti,ton..le?Democratie ,stat de drept si libertate unde gasesti,ton..le?Nu ti se pare firesc ca lipsa statului de drept si a democratiei sa o socotesti amenintare la libertatea ta?Coreea de Sud,Japonia etc.se simt amenintate de americani,desi au trupe la ei?Ai vazut,ton..le,ca americanii amenita tari din Europa ca pleaca de la ei daca nu-si maresc contributiile... Internetul e ,ma,o amenintare sau nu?
7 14
victor L • 2019-11-23 14:23:43
tontu :D :P
6 12
dejavu • 2019-11-23 10:53:58
Huawei nu e bun..E bun si sigur Apple si tot ce-i american, nuh?..Sa va spionam doar niu, nu si altii...Parca acum cateva zile au fost furate de pe serverele google datele personale, cu parole si backup-uri, a 1,2 miliarde de oameni, adica 1200 de milioane de persoane. Io nush cum de nu se ineaca cu propria saliva cand vorbeste astfel. Daca se musca de limba, se otraveste, ca-i veninos...Cele mai mari gunoaie din lume, militarii de toate natiile
22 12
Eu the first • 2019-11-23 18:02:27
N-au fost 1.2 miliarde de oameni, doar vreo 52 si ceva de milioane. Si datele n-au ajuns publice. Bresa de securitate la Google a constat in faptul ca vreme de-o saptamana o mana de developeri de la Google ar fi putut extrage date personale ale utilizatorilor - asta in conditiile in care la Google si daca esti cel mai administrator dintre administratori, si daca ai acces fizic la centrele de date, totul e atat de cu grija criptat si protejat incat e cvasi-imposibil sa extragi date in clar. Despre Huawei ... e complicat. Da' e pe bune. N-au luat americanii asa, pe ochi frumosi decizia sa-i faulteze. Exista si motive politice, si alea as fi tentat sa le ignor. Da' exista motive tehnice foarte temeinice pentru care tehnologia 5G de la Huawei sa fie refuzata de orice stat responsabil. E un raport de analiza aici: https://finitestate.io/wp-content/uploads/2019/06/Finite-State-SCA1-Final.pdf
5 7
2019-11-23 11:13:41
12 22
Jar • 2019-11-23 12:05:09
ar fi postaci sovietici,n-ar fi decat ticalosi.Numai ca ei sunt ca d-l de mai sus care semneaza"tontu".
8 9
Galeo • 2019-11-23 12:54:38
Poate pentru ei succesul nu se masoara in marimea PIB-ului, stock market si alti indicatori financiari ce le-a luat mintile occidentalilor
13 8
Eu the first • 2019-11-23 18:40:33
Da' in ce se masoara succesul? In litri de votca consumati anual pe cap de locuitor? Exista o chestie numita piramida lu' Maslow, care descrie importanta si prioritatea asigurarii necesitatilor umane. Hrana si adapostul sunt la baza. Rusia e cel mai intins stat de pe glob, cu o populatie relativ mica, fata de alte state - are populatie dubla fata de Germania, la o suprafata de aproape 50 de ori mai mare. Germania reuseste sa asigure din agricultura proprie hrana petru intreaga populatie. Rusia nu. In plus, Germania are una dintre cele mai dezvoltate industrii de pe glob, si si foarte diversificata (de la servicii financiare la medicina la industrie grea la electronica de consum gasesti tot ce vrei), si si-un nivel de trai foarte ridicat - asta in ciuda prostiilor pe care le fac politicienii nemti de cativa ani incoace. Are si-un sistem de protectia mediului foarte bine pus la punct, si o viata culturala foarte bogata. Unele dintre cele mai vechi si mai prestigioase universitati din Europa sunt tot in Germania. La fel de bine puteam sa fac comparatia cu Franta sau Austria, tot asa iesea. Ba chiar si cu Italia, care nu-i la acelasi nivel de dezvoltare, sau cu Marea Britanie, care vrea sa iasa din UE, tot la acelasi rezultat ajungeam. Asa ca nu stiu dupa ce-si masoara rusii succesul, da' sau il masoara gresit sau sunt dusi cu pluta. Orice comparatie in plus, cata vreme nu reusesti sa te situezi la un nivel macar acceptabil, pe piramida aia a lu' Maslow, pe treapta cea mai de jos, e degeaba. Asta cu exceptia cazului in care crezi ca votca e o alternativa sanatoasa la mancare, bineinteles.
6 5
Dalinar • 2019-11-23 19:14:01
Ipocritule!!!
4 6
AliKimiku • 2019-11-23 21:33:33
si lasa-ne cu eculubratiile. In loc de PIB eu zic sa ne masuram in rachete nucleare per cap de locuitor! La chestia asta Rusia e campioana absoluta! Si in felul asta ne dam seama de ce americanii au cate doua-trei masini in garajul casei iar rusii doar o moskva la trei familii in fata blocului!
4 3
2019-11-23 12:16:08
10 9
sile1 • 2019-11-23 12:19:10
Alalalt general american in retragere,Ben Hodges,prorocea " că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict ”. James Jones zice: „Nu cred că vom avea un război cu Rusia, cel puțin nu pe modelul secolului XX”. Se pare ca si la generali se poate aplica zicala, folosita in cazul avocatilor,si anume unde-s doi generali sunt trei pareri deosebite despre un acelasi subiect ! In rest propaganda obisnuita,menita ,chipurile ,sa combata propaganda ruseasca.
15 9
Galeo • 2019-11-23 12:51:20
Nu mersi, prefer mai multi poli de putere care sa se controleze unul pe altul. Mai ales cand SUA ajunge condusa de un crertin periculos precum Trump.
13 8
Observatory • 2019-11-23 15:05:37
su mai candidează odată ... Mai gândește putin și vezi ce a făcut Hussein Arunca cu dolari la “frății” lui iranieni ...
6 9
Dalinar • 2019-11-23 18:37:02
Thanks but not/niet!!!
5 8
danduta • 2019-11-23 13:53:50
Nu-i suficient sa spui ca Huawei e rea, adu tu ceva competitiv si mai ieftin in loc. Nu-i o abordare corecta?! Altfel, degeaba vom boci ca, cade drobul peste copil, cand putem muta cosuletul copilului.
13 8
Observatory • 2019-11-23 15:02:12
cu ce patima il iubiți pe tătucul Putin , urmașul lui Stalin , care ne-a călărit și furat tot dun 1944 pana in prezent. Nici sa citiți nu mai vreți , Germania și Japonia , ca sa enumerez doar doua state puternic dezvoltate , au avut șansa sa poate vorbi rusește acum și in veci vecilor, noroc cu prostavani de americani....
7 9
un domn • 2019-11-23 15:29:04
Când URSS a Găsit in Romania Trădătorii Necesari care au procreat pana a ieșit P$D “ in lume “
7 9
srpc • 2019-11-23 18:10:53
ura ta fata de tot ce-i de stanga ma face sa-ti doresc un pat in celula pastorita de alde Visinescu; au mai fost unii ca tine si au sfarsit-o la zarca din Gherla, tine minte asta
10 3
un domn • 2019-11-23 18:39:19
Voi Bântui cu Aceste Comentarii !
5 7
Dalinar • 2019-11-23 19:12:40
Rusia = Visinescu la nivel global, asaca ciocu mic baiatzal!!!
5 8
AliKimiku • 2019-11-23 21:50:20
userul Un Domn are intradevar o obsesie cu URSS-ul si urmasii lor de dreptm Federatia Rusa, dar nicidecum cu stanga europeana sau americana! Nu l-am citit niciodata propunand lichidarea social-democratilor europeni, laburistilor engelzi sau democratilor americani. Pe de alta parte, amenintarea dumneavoastra cu celule si zarca va clasifica jos de tot in discutie. Mai exact esti un securist nenorocit care nu si-a primit din pacate pedeapsa la timp ca sa la s politeturile. Din discursul tau mizerabil rezulta ca nu ai aplica nici-o secunda persoana a treia in 'interviurile" tale si nu vreau sa stiu ce animal zace in spatele pseudonimului asta! PS un animal prost, ca unul destept nu se arunca la vorbe aiurea. PS-2 - turbati lighioanelor? ca nu mai puteti sa ne bagati la zarca!
5 6
un domn • 2019-11-24 00:15:15
Ti au scris si Alti Comentatori la Care Ma Inclin ! Provin din O Familie Normala Transilvaneana care a fost DEPOSEDATA de Importante Proprietati Agricole ( cursuri de apa, paduri, campii, si mai ales utilaje agricole Massey Ferguson) de catre URSS prin “ colectivizare”; bunica mea a decedat in 1980 ( nu precizez luna pentru a nu da sansa Securitatii sa ma identifice ) , insa m a invatat ce inseamna Onoarea si NU a cheltui bani pe lucruri de nimic ( avea lenjerie de Damasc in anii 70, cizme de piele din Italia si un ceas de mana JWC din 1933) , acum cand scriu regret ca Germania nu a ocupat Moscova ( chiar mi s au umezit ochii ) a nu se intelege ca sunt antisemit, deloc ! In 2019 am afaceri CORECTE cu “poporul ales” si ei respecta asta ! Eu Respect asta ! o multinationala americana a incercat sa ma scoata din afacere ! Insa Evreul i a scuipat ca au indraznit ! NU imi povesti mie de Stanga cand in Romania P$D este Talhar la Drumul Mare ! Nu Partid de Stanga !
4 6
un domn • 2019-11-23 17:34:41
Este aici : https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Partidul_Comunist_Român
2 4
rov • 2019-11-23 19:18:27
Vrem sa chetuim miliarde de euro pe tehnologii de aparare, iar rusia cu cateva mii de euro tine in viata armata asta de troli de mai sus. Chiar DOARME SRI-ul ?????
7 5
galeo • 2019-11-23 21:57:58
Cu propaganda serviciilor si formatorilor de opinie. Au acces usor la informatii si gandesc cu capul lor, nu mai halesc pe nemestecate ce li se serveste
7 4
AliKimiku • 2019-11-24 16:39:11
Romanii nu mai inghit propaganda FSB si a A3 sau RTV.
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro