Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat, marți, în Parlament, că orice acțiune de punere la îndoială a garanțiilor de securitate incluse în tratatul NATO reprezintă o amenințare la adresa viitorului Uniunii Europene și al alianței.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

În primul său discurs în fața Parlamentului după alegerile generale din 13 octombrie, care au dus la un nou mandat de guvernare pentru naționaliștii de la Lege și Ordine, Morawiecki a mai spus că UE ar trebui să continue să aibă relații strânse cu Marea Britanie, după Brexit.

Comentariile oficialului polonez referioare la NATO sunt o reacție față de recentele afirmații ale președintelui francez Emmanuel Macron. Macron a stârnit un vald de critici după ce a spus, într-un interviu pentru The Economist, că NATO este în ”moarte cerebrală”, invocând lipsa de coordonare din alianță și impredictibilitatea în mandatul lui Donald Trump.

În același timp, după ce a atras sancțiuni din partea Comisiei Europene ca urmare a încălcării principiilor statului de drept și a pierdut la Curtea Europeană de Justiție în problema pensionării magistraților, premierul Poloniei a anunțat că ”reformele în justiție vor continua”, potrivit Reuters.

Morawiecki nu a dat însă niciun fel de detaliu legat de măsurile din domeniu pe care le are în vedere guvernul său.