Mai mulţi muncitori polonezi s-au întors acasă decât au plecat în străinătate anul trecut, o premieră pentru Polonia în ultimul deceniu, ca urmare a îngrijorărilor provocate de Brexit dar şi a dinamismului pieţei muncii din Polonia care a dus la creşterea rapidă a salariilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit datelor oficiale publicate de Institutul naţional de statistică de la Varşovia, numărul cetăţenilor polonezi care trăiesc peste hotare a scăzut cu 85.000 de persoane anul trecut până la 2,46 milioane persoane, exodul din Marea Britanie fiind responsabil pentru întreaga scădere.

În prezent rata şomajului în Polonia se situează la un minim istoric după căderea comunismului iar salariile sunt în creştere pe măsură ce angajatorii se luptă între ei pentru a găsi muncitori.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, numărul emigranţilor polonezi s-a dublat ajungând la un vârf de peste 2,5 milioane în 2017.

Între timp însă Marea Britanie, care a fost cea mai populară destinaţie pentru muncitorii polonezi după 2006, şi-a pierdut poziţia de lider în favoarea Germaniei, ţara vecină şi cel mai mare partener comercial al Poloniei.