Un bărbat de 70 de ani a murit după ce a fost rănit de o cărămidă aruncată în timpul confruntărilor dintre manifestanții pro și antiguvernamentali, a anunțat joi spitalul în care acesta era tratat, relatează AFP. De asemenea, universitățile din Hong Kong au anunțat joi suspendarea tuturor cursurilor din acest semestru academic ca urmare a amplificării mișcării de protest din regiune și a răspândirii violențelor în interiorul campusurilor studențești, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit Mediafax. În același timp, președintele chinez Xi Jinping avertizează că protestele amenință să submineze principiul autonomiei fostei colonii britanice.

Hong KongFoto: Captura YouTube

”Starea pacientului a continuat să se deterioreze. Acesta a decedat” joi seară, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Prințul de Wales din Hong Kong.

Președintele chinez Xi Jinping avertizează, joi, că protestele amenință să submineze principiul autonomiei fostei colonii britanice, paralizată joi pentru a patra zi consecutivă de baricade și proteste ale manifestanților pro-democrație.

Astfel, președintele Xi Jinping a spus, în unul dintre rarele sale comentarii asupra situației din Hong Kong, că ”activitățile ilegale violente” ”pune la îndoială principiul o țără, două sisteme” pe care este bazată autonomia teritoriului.

Universitățile din Hong Kong au anunțat joi suspendarea tuturor cursurilor din acest semestru academic ca urmare a amplificării mișcării de protest din regiune și a răspândirii violențelor în interiorul campusurilor studențești.

Anunțul vine în urma celor două zile consecutive de violențe între protestatarii antiguvernamentali și forțele de ordine în interiorul campusului Universității Chineze din Hong Kong. Studenții și funcționarii din cadrul instituțiilor de învățământ au fost sfătuiți să stea în afara zonelor campusurilor, dat fiind pericolul intensificării violențelor.

La Universitatea Politehnică din Hong Kong manifestanții au implantat baricade, blocând tunelul Hung Hom Cross Harbour, prinicipala legătură dintre Peninsula Kowloon și insula Hong Kong. Conform imaginilor de la fața locului, la intrarea în spațiile universitare protestatarii efectuează controale de securitate asupra civililor pentru a preveni accesul ofițerilor de ordine sub acoperire în interiorul campusurilor. Similar, în interiorul acestora s-au incendiat peste 1000 de canistre de gaz lacrimogen și s-au lansat numeroase bombe cu petrol, iar o piscină din interiorul unui campus a fost transformată în spațiu pentru testarea cocktail-urilor Molotov.

Universitatea din Hong Kong, Universitatea Chineză din Hong Kong și Universitatea Baptistă din Hong Kong au anunțat anularea cursurilor pe întreg semestrul. Suedia, Danemarca, Norvegia și Taiwanul au făcut apeluri la adresa studenților pentru a părăsi Hong Kongul.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine, au izbucnit în urmă cu șase luni, ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.