Uli Hoeness şi-a încheiat mandatul de preşedinte executiv al clubului de fotbal Bayern Munchen, dar numele său rămâne în legendă fiind legat de majoritatea succeselor bavarezilor, cu excepţia titlurilor din 1932 şi 1969, relatează EFE, conform Agerpres.

Uli HoenessFoto: Agerpres

Hoeness şi-a legat destinul ca jucător de Bayern în 1970 şi a făcut parte din acea generaţie legendară care a dominat campionatul Germaniei şi Europa în prima jumătate a anilor '70. Trei titluri consecutive (1971-1974), trei trofee în Cupa Campionilor Europeni (1974, 1975, 1976), fac parte din cartea de vizită a acelei echipe legendare.

La finalul anului 1975, într-un meci cu Leeds United, Hoeness a suferit o accidentare la genunchi, care l-a făcut să renunţe prematur la cariera de jucător. În 1979, la 27 ani, Uli a renunţat la ghete pentru a deveni manager al clubului, un rol care echivala atunci cu cel de secretar tehnic, dar care în cazul lui s-a apropiat mai mult de cel de director sportiv.

Din funcţia lui, Honess a devenit arhitectul modernizării lui Bayern, care în acea vreme nu era principala forţă din Bundesliga. După titlul din 1976, Bayern a aşteptat până în 1980 pentru a sorbi din cupa victoriei. Au urmat apoi 10 titluri, care au transformat gruparea din Munchen în echipa cu cele mai multe titluri, depăşind recordul lui FC Nurnberg.

Hoeness a adus jucători care au devenit emblematici pentru club, precum Lothar Matthaeus, Oliver Kahn, Giovane Elber şi Stefan Effenberg. Tot ce s-a construit până azi la Bayern, de la structurile administrative şi sportive, până la stadionul Allianz Arena, este legat de numele lui Hoeness.

În 2009, Hoeness a devenit preşedintele clubului, rol pe care l-a părăsit temporar între 2014 şi 2016, când a avut de ispăşit o sentinţă cu închisoarea pentru o evaziune fiscală.

Din 2013, când a reuşit tripla campionat-cupă-Liga Campionilor, Bayern a câştigat 7 titluri consecutive, în timp ce fostele rivale, Nurnberg, Hamburg sau Kaiserslautern, au ajuns în ligile inferioare.

Din 2001, tot datorită lui Hoeness, Bayern a ajuns o societate pe acţiuni, la care clubul are un pachet de 75%, în timp ce 25% sunt împărţite între Adidas, Allianz şi Audi. Societatea este condusă de Karl Heinz Rummenigge, preşedintele consiliului de administraţie, şi deţine un organism de control, Consiliul consultativ, prezidat până acum chiar de Hoeness.

Era lui Hoeness s-a încheiat şi locul lui va fi luat de Herbert Hainer, ex-preşedinte Adidas, iar din luna ianuarie fostul portar Oliver Kahn va intra în Consiliul director şi va pregăti preluarea succesiunii lui Rummenigge.