Televiziunea publică a transmis, luni, invitații ambilor candidați la prezidențiale să participe la o dezbatere electorală la TVR, a precizat joi instituția, la solicitarea HotNews.ro. Miercuri seară, în replică la conferința de presă a președintelui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă afirmase că a primit și acceptat o invitație de la TVR. Dar ea a fost ironizată ulterior de Ludovic Orban, care a făcut trimitere la emisiunile Televiziunii publice cu Liviu Dragnea, din campania pentru europarlamentare.

Cladirea TVRFoto: TVR

TVR nu a precizat, la solicitarea HotNews.ro, dacă invitația transmisă candidaților este valabilă doar pentru o dezbatere comună, sau și pentru emisiuni cu fiecare în parte.

Precizările TVR, transmise HotNews.ro joi la prânz:

  • "Televiziunea Română a transmis, luni, 11 noiembrie a.c., celor doi candidaţi din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, invitaţii la o dezbatere electorală, pe care TVR îşi propune să o organizeze în spiritul misiunii sale publice de a asigura accesul românilor din ţară şi străinătate la informaţii de actualitate.
  • Marţi, 12 noiembrie a.c, reprezentanţii Partidului Social Democrat au confirmat participarea la dezbatere. TVR a transmis o nouă invitaţie Partidului Naţional Liberal şi Preşedintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis, menţionând detaliile specificate în răspunsul transmis de PSD.
  • Până la această oră, televiziunea publică nu a primit niciun răspuns oficial din partea PNL sau a Preşedintelui României cu privire la participarea la această dezbatere."

Miercuri, în prima sa conferință de presă din campania electorală, Klaus Iohannis a spus din nou că nu va participa la o dezbatere cu Dăncilă, afirmând că astfel ar "legitima comportamentul mizerabil al PSD". El a precizat că va avea, marți, o discuție cu politologi, jurnaliști și formatori de opinie.

Viorica Dăncilă a replicat prin a acuza "aroganța monstruoasă" din conferința președintelui și spunând că îl așteaptă la o dezbatere organizată de Televiziunea publică, duminică. Invitația inițială a fost a TVR, dar ziua de duminică ar fi fost propusă de PSD, după cum reiese dintr-o scrisoare PSD către TVR publicată ieri de Știripesurse.ro.

După declarațiile liderului PSD, tot miercuri seară, președintele PNL Ludovic Orban a ironizat-o pe Viorica Dăncilă într-o emisiune Digi24, conform B1.ro. Orban este citat spunând, în acea emisiune, că nu îl miră faptul că Dăncilă a fost "chemată la TVR", post care "îl chema pe Liviu Dragnea peste tot, mai avea puțin și îl chemau și la Teleenciclopedia" - referire aparentă la emisiunile "Viața satului" din campania pentru europarlamentare, în care a fost invitat fostul lider PSD.