Economia își încetinește turația. În trimestrul al treilea, avansul PIB a fost de 3%, iar pe primele 9 luni de 4% - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3085luni 06 iul 2020

Economia își încetinește turația. În trimestrul al treilea, avansul PIB a fost de 3%, iar pe primele 9 luni de 4%

de DP Joi, 14 noiembrie 2019, 9:22
- a A+
Imagine
Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, avansul economiei românești din această toamnă a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,0%, iar pe primele 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, economia a urcat cu 4,0%, potrivit datelor semnal transmise joi de Institutul Național de Statistică.


"Creșterea economică oferă o surpriză negativă", comentează una din băncile comerciale într-un raport transmis la nici o oră de la publicarea datelor.
Perspectivele sunt umbrite de constrângerile fiscale, deoarece planurile de creștere a salariilor și a pensiilor sunt în contradicție cu obiectivul de a menține deficitul la 3% din PIB.

"Față de al doilea trimestru al anului 2019, creșterea economică a încetinit brusc, o tendință care probabil va continua pe termen scurt, din cauza creșterii slabe din zona euro", se arată în raport.

Banca va revizui în scădere estimarea de creștere de la 4,5% pentru acest an, noua estimare fiind în apropiere de 4%.

Cum au evoluat sectoarele economiei:

  • Comenzile noi în industria prelucrătoare au accelerat de la 2.1% an/an în august la 5.6% an/an în septembrie și au crescut cu 5.4% an/an la nouă luni. Indicatorul a continuat să evolueze sub ritmul potențial pentru a șaptea lună la rând în septembrie, ceea ce confirmă finalul ciclului post-criză în industrie. În scenariul central al unei bănci comerciale transmis investitorilor, se previzionează decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 8.7% an/an în 2019 (cel mai bun ritm din 2008) la 3.9% an/an în 2020, urmată de accelerare la 5% an/an în 2021.
  • Comerțul cu amănuntul a accelerat în septembrie (0.7% lună/lună și 7.8% an/an). La nouă luni indicatorul a urcat cu 7.1% an/an, dinamică influențată și de declinul cotațiilor internaționale la țiței și decelerarea inflației. "Previzionăm accelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 5.2% în 2018 la 5.8% în 2019, urmată de decelerare la 5% în 2020", arată raportul transmis investitorilor de către banca amintită.
  • De asemenea, asistăm și la intensificarea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 21% an/an la 12 miliarde EUR în perioada ianuarie-septembrie, evoluție determinată de majorarea importurilor cu 5.1% an/an la 63.9 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat, pro-ciclic și nesustenabil de politici economice. Exporturile de bunuri au urcat cu 2% an/an la 51.8 miliarde EUR la nouă luni. "Ne așteptăm la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019, pe fondul finalului ciclului economic din Zona Euro (principalul partener economic)", scriu analiștii citați.
  • Încrederea în economie s-a ajustat în octombrie (indicatorul Comisiei Europene în diminuare cu 0.5 puncte lună/lună la 102.1 puncte, minimul din mai). Evoluția a fost determinată de deteriorarea încrederii în comerțul cu amănuntul și servicii.
  • Autorizațiile de construire clădiri rezidențiale au scăzut pentru a treia lună la rând în septembrie, cu 3.5% an/an la 3,864 unități, pe fondul declinului componentei urbane cu 18.9% an/an la 1,204 unități. La nouă luni acest indicator s-a diminuat cu 2.5% an/an.
  • Marea necunoscută este agricultura , care ar putea constitui și surpriza negativă a evoluției economice.
Potrivit anunțului INS de joi, ca urmare a modificării seriei brute prin revizuirea seriei trimestriale pentru anul 2017 precum şi prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2019 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2019, publicată în comunicatul de presă nr. 256 din 10 octombrie 2019, astfel :
  • rezultatele trimestrului I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, au fost revizuite de la 101,2% la 101,0%;
  • rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul I 2019, au fost revizuite de la 101,0% la 100,8%.
Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.
2289 de afisariPIB-ul si deficitul calculat de PSD....
taro [utilizator], Joi, 14 noiembrie 2019, 10:13
+3/11
este o mare minciuna! Probabil ca Orban s-a luat deja cu mainile de cap.

Cu a marit Viorica si Orlando PIB-ul si a scazut deficitul?

Simplu, nu-si platesc datoriile! Sunt firme care au contracte cu statul si nu-si primesc banii. Daca este o firma are plile la PSD primeste banii(evident dupa spaga) daca nu ii vede peste cativa ani(eventual dupa procese)

PIB-ul "creste" ca sunt contracte noi, banii(daca exista) nu sunt platiti si raman la buget. Deficitul scade...

Fraierii platesc facturile dupa ce iese PSD de la guvernare.
Era clar de la inceputul anului
independentu [utilizator], Joi, 14 noiembrie 2019, 10:44
+2/6
Bugetul era construit pe crestere de 5,5% si nu avea nicio sansa sa se inchida, avand in vedere ca e o crestere reala de 4%.
Plus ca au tot rostogolit cheltuieli de anul trecut, TVA-nerambursat, firme neplatite samd.
Primariile erau deja in criza, avertizasera de mai multe ori ca nu au bani pentru finalul anului.
Si acum buba se sparge in capul PNL-ului, cum a luat-o si PD-ul, dupa Tariceanu.
Singura sansa e sa nu avem o criza economica mondiala la anul.
Singura!
inca 6 comentarii comenteaza
Cookie Settings