"Nu am nici măcar o poză cu Frank Sinatra", spune Jacques Revaux, cel care a compus "Comme d'habitude", melodie popularizată în Franța de Claude François și devenită "My Way", hit mondial în interpretarea starului american, în urmă cu 50 de ani, în 1969, relatează AFP.

Jacques RevauxFoto: Captura YouTube

Prima versiunea se numea "For Me", povestește Jacques Revaux, 79 de ani, într-un local parizian. Ea data din 1967, iar compozitorul de 27 de ani, deși prolific, era necunoscut marelui public. La un dineu, Hugues Aufray i-a spus: "drace, e bună, dar nu e pentru mine".

Și alții refuză: Petula Clark, Dalida și ... Claude François. În vacanță, Revaux se întâlnește cu "Cloclo" pe Croisette, la Cannes. "Mâncam împreună, îmi spune +faci tot timpul chestiile tale pentru toată lumea dar nu pentru mine+. Un avion trece pe cer cu publicitatea +Plante un arbre+, cântec pe care l-am scris pentru Richard Anthony..."

Revaux evocă "For Me", "Cloclo" asigură că echipa sa l-a respins, nu el.

Vizita lui Paul Anka la Paris

Înregistrare în studio. Revaux primește un telefon de la editorul său: "Claude vrea să fie pe toate titlurile, nu e aici, te-ar deranja să fie trecut lângă tine la muzică?". "I-am spus +da+."

"Compozitor: Claude François, Jacques Revaux. Autor: Gilles Thibaut (versuri)", scrie în repertoriul operelor, la Societatea franceză a autorilor, compozitorilor și editorilor de muzică Sacem.

"Nu regret, singurul meu regret este că am dispărut (pentru marele public) de la semnături, Claude - odihnească-se în pace - ca toate vedetele a spus +eu am făcut+", adaugă el. Chiar dacă recunoaște că siropoasa versiune originală a fost "înăsprită” de "Cloclo", care "cânta formidabil".

La sfârșitul anului 1967, Paul Anka este la Paris și îl vede pe Claude François la televizor. Cumpără drepturi de autor, rescrie melodia - versurile franceze vorbesc de un cuplu care se dezintegrează, versiune americană despre crepusculul vieții - și o propune producătorului lui Sinatra.

"Sinatra o înregistrează (la sfârșitul lui 1968), legenda spune că într-o singură ședință", povestește Revaux.

De la Presley la Sid Vicious

Melodia, lansată în 1969, devine un hit imediat. "Dacă ar fi fost o simplă traducere a +Comme d'habitude+, acestă melodie nu ar fi avut nici 1% din cariera sa, mulțumesc domnule Paul Anka".

Sinatra făcea parte dintre acele staruri care "au lumea la picioarele lor, nu te apropii de ele". Singura dată când Revaux a fost aproape de el a fost o ceremonie de acordare de "medalii la Primăria Parisului: vă spun, deși nu am dovezi, nu am nici măcar o fotografie cu Sinatra (râde)".

Ce crede despre versiunea lui Sid Vicious, faimosul basist de la Sex Pistols? "Nu e același cântec (râde), dar l-a adaptat la personalitatea sa, în condițiile în care mulți l-au preluat cu același tempo".

Mulți artiști au reinterpretat melodia, de la Elvis Presley la Robbie Williams. Versiunea sa preferată? "Nina Simone, este cea mai frumoasă +re-creație+".