Potrivit unui raport parlamentar, agenții ruși au țesut o rețea în cele mai înalte sfere britanice fără să fie îngrijorați, spune CNN. Mai multe guverne britanice s-ar fi prefăcut că nu observă influența rusească în lumea politică a Regatului Unit, rezumă un raport parlamentar încă nepublicat. Conform mai multor mărturii, Moscova a construit o rețea puternică de diplomați englezi, parlamentari și alte figuri influente în politică pentru a se infiltra în sferele înalte ale Marii Britanii. Potrivit surselor CNN, această rețea ar putea fi "cea mai mare amenințare pentru instituțiile din Marea Britanie", potrivit Le Point, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Actualul prim-ministru, Boris Johnson, se confruntă cu numeroase atacuri la adresa acestui raport, care a rămas în sertare de când a fost predat la Downing Street pe 17 octombrie. Dominic Grieve, președintele comisiei responsabile de raport, îl acuză pe premier că a stat pe el și a dat explicații incorecte. Unii membri ai opoziției chiar cred că raportul ar putea conține informații compromițătoare cu privire la referendumul din 2016, care a dus la Brexit.

Potrivit lui Dominic Grieve, în mod normal, premierul îşi dă acordul pentru publicarea rapoartelor în termen de 10 zile de la depunerea acestora. De această dată, întârzierea ar putea fi și mai lungă. Cu alegerile parlamentare la orizont, este posibil ca raportul să nu fie publicat timp îndelungat, cel puțin șase luni, deoarece pentru aceasta comisia are nevoie de Parlament. În Downing Street, aceste acuzații sunt respinse. Rapoartele sunt supuse unor numeroase verificări, explică ministrul de stat pentru Europa și America, Christopher Pincher. Prin urmare, nu ar exista nicio dorință din partea guvernului de a aștepta până la sfârșitul alegerilor.

Dar raportul, alimentat parțial de mărturiile fostului spion Christopher Steele sau ale agențiilor MI5 și MI6, ar fi alarmant. Martorii asigură că amenințarea rusă nu a fost suficient luată în considerare de către diferitele guverne. Agenții ruși ar fi vizat poziții în Camera Comunelor, au găsit modalități de finanțare a partidelor politice și chiar au folosit resursele unei agenții de relații publice.

Fondatorul și președintele Hermitage Capital Management, Bill Browder, un critic făţiş al lui Vladimir Putin, a furnizat o listă de cetățeni englezi, cu sediul în Dubai, despre care a spus că au acționat în numele unor companii-fantomă și au spălat bani rusești legat de crima organizată. În declarația sa din septembrie 2018, omul de afaceri a spus că Rusia "a folosit occidentali" pentru a obține informații, ulterior exploatate în scopuri de propagandă. Printre celelalte mărturii, sunt menționate mai multe cazuri, precum otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

Guvernul lui Boris Johnson nu intenționează să cedeze. În Parlament, marți, 5 noiembrie, Christopher Pincher a reacționat, punctând că guvernul a fost ferm cu Rusia, în special în cazul atacurilor din Salisbury și Amesbury.

Deocamdată, și pe măsură ce alegerile se apropie, raportul nepublicat alimentează serios criticile opoziției. Printre chestiunile rămase în suspans se numără, de exemplu, şi cea a lui Emily Thornberry, de la Partidul Laburist. Politiciana îşi pune întrebări despre Dominic Cummings, consilier special al lui Boris Johnson, care a petrecut ceva timp în Rusia în anii '90. De asemenea, unele personalităţi politice asigură că raportul ar putea conține informații capabile să influențeze voturile următoare.