Ludovic Orban a acuzat PSD că s-a trezit abia acum să conteste faptul că AEP a trimis românilor din diaspora atât buletinul pentru turul I, cât și pe cel pentru turul II al alegerilor prezidențiale, precizând că așa prevede legea iar social-democrații puteau să o facă mult mai clară atunci când au avut majoritatea parlamentară. El a adăugat însă că este convins că românii știu cum să voteze și nu vor trimite ambele buletine la primul tur.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

”Eu cred că orice cetățean nu trimite votul pe turul doi în turul unu. Așa s-a considerat că este procedural corect. Normal că fiecare cetățean care votează prin corespondență își păstrează buletinul pentru turul doi pentru a vota în turul doi. Am auzit că PSD contestă această procedură, dar PSD dacă și-ar fi dorit, având majoritate parlamentară la acea oră, ar fi trebuit să asigure o prevedere legală mult mult mai clară. S-au trezit acum”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței cu responsabilii din Ministerul de Interne.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, vineri, la Târgu Jiu, că va contesta măsura Autorității Electorale Permanente, care a trimis celor care votează prin corespondență plicuri cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin, potrivit Mediafax.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că 2.000 de oameni din străinătate, care votează prin corespondență, au votat deja și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce instituția a trimis deodată buletinele de vot pentru ambele tururi.

Președintele AEP, Florin Mitulețu, a declarat la Antena 3 că persoanele care au ales să voteze prin corespondență au primit două buletine de vot identice, unul pentru turul I, altul pentru turul 2, urmând ca după anunțarea rezultatelor după primul tur de scrutin aceștia să aleagă de pe al doilea buletin unul dintre candidații rămași în cursă. În cazul în care cei care și-au exprimat deja dreptul de vot pentru turul doi, dar nu au votat cu unul dintre candidații care vor trece de turul întâi, buletinele de vot vor fi declarate nule, au mai anunțat reprezentanții AEP.