Comisia Europeană a cerut Spaniei să ia măsuri față de ministrul său de externe, Josep Borell, care este și viitorul șef al diplomației europene, după ce acesta a publicat pe contul său de Twitter un document confidențial despre o procedură judiciară împotriva unei separatiste catalane, relatează AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Gafa ministrului nu numai că își pune țara într-o situație stânjenitoare, dar ar putea încurca și noua Comisie Europeană cu trei săptămâni înainte de votul de învestitură în Parlamentul European.

”Reguli clare se aplica utilizării Sistemului de Informații Schengen și se așteaptă ca toată lumea să le respecte”, a spus purtătoarea de cuvânt a executivului de la Bruxelles Mina Andreeva.

Într-o postare pe Twitter, Borrell a arătat un document expediat de autorităţile britanice - prin sistemul SIRENE - în care se solicită Madridului informaţii suplimentare despre mandatul european de arestare emis pe numele separatistei catalane Clara Ponsati, refugiată în Scoţia. În mesajul său, pe care l-a şters rapid, dar au fost păstrate copii, Borrell publică date personale confidenţiale.

O scrisoare de protest a fost trimisă lui Jean-Claude Juncker și Ursulei von der Leyen - care va fi succesoarea lui Juncker la șefia Comisiei - de către eurodeputata catalană Diana Riba i Giner, din grupul Verzilor.

În scrisoare se solicită retragerea nominalizării lui Borrell pentru postul de şef al diplomaţiei europene dacă se va dovedi că el a folosit abuziv informaţii confidenţiale.

Sancţiuni financiare sunt prevăzute în cazul încălcării regulamentului, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Josep Borrell a fost desemnat pe 2 iulie de liderii europeni să fie viitorul şef al diplomaţiei europene şi de asemenea unul dintre vicepreşedinţii executivului comunitar condus de Ursula von der Leyen.

Parlamentul european a aprobat deja nominalizarea lui Borell pentru a o înlocui pe Federica Mogherini, dar eurodeputații trebuie să valideze Comisia în ansamblul său pe 27 noiembrie.