O prietenie imposibilă între prădător și prada sa: în Rusia, un țap care s-a împrietenit cu un tigru în al cărui țarc fusese adus pentru a fi mâncat, a murit în această săptămână, punând capăt unui "miracol" care a captivat țara, scrie AFP.

Tigrul Amur si tapul TimurFoto: Captura YouTube

Timur, țapul, și Amur, tigrul siberian, s-au întâlnit la sfârșitul lui 2015 când primul a fost adus în parcul safari din Primorski pentru a servi drept hrană felinei. Dar, împotriva tuturor așteptărilor, cele două animale s-au împrietenit și au început să viețuiască împreună. Înainte ca relația lor să se degradeze.

"Inima lui Timur s-a oprit în 5 noiembrie", a afirmat Dmitri Mezetsev, directorul unei grădini zoologice din regiunea Vladivostok, unde trăia animalul.

În vârstă de circa cinci ani, Timur nu a arătat nici cel mai mic semn de frică atunci când a fost introdus în țarcul tigrului, în urmă cu patru ani. Acest curaj, în fața unei morți sigure, ar explica reacția tigrului, potrivit îngrijitorilor felinei.

Timur și Amur au devenit apoi inseparabili. Mâncau, se jucau și dormeau împreună. Felina a încercat chiar să-l învețe pe țap să vâneze.

La acea epocă, directorul Dmitri Mezetsev, specialist în tigri și leoparzi, a comparat relația cu un "miracol".

Prietenia lor a început să se degradeze când țapul a început să tachineze din ce în ce mai des tigrul. Dmitri Mezetsev a povestit că Timur îl "hărțuia" pe Amur de aproape o lună.

În ianuarie 2016, după ce a fost din nou șarjat de Timur, tigrul l-a respins violent.

După acest incident, sănătatea țapului, de atunci separat de tigru, s-a degradat progresiv. A fost adus la Moscova, la 9.000 kilometri distanță, dar nu și-a revenit niciodată complet în urma rănilor. Îngrijitorii sunt siguri că moartea este rezultatul acelei altercații.

Elvira Golovina, una dintre îngrijitoarele lui Timur, a anunțat că va fi incinerat "cu onoruri".

Grădina zoologică a precizat că va fi ridicată o statuie de bronz pe mormântul lui.