Premierul Ludovic Orban afirmă că pentru stabilirea salariului minim trebuie să se țină cont de o formulă de calcul cerută de Uniunea Europeană din 2015 și bazată pe indicatori obiectivi, adică "să nu scoți din burtă, așa cum s-au scos creșterile de salariu minim". El a mai spus că, de multe ori, majorarea salariului minim se întoarce tocmai împotriva celor pentru care măsura este luată: "Drumul spre iad este pavat cu bune intenții".

HotNews.roFoto: Hotnews

"În ceea ce privește stabilirea salariului minim, din 2015 partenerii din UE ne-au cerut să stabilim o formulă, să întemeiem creșterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi, indicele productivității, rata inflației, adică să nu scoți din burtă așa cum s-au scos creșterile de salariu minim. Drumul spre iad este pavat cu bune intenții", a declarat Ludovic Orban, la evenimentul "Topul Național al Firmelor Private din România", la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Orban a spus că, de multe ori, majorarea salariului minim se întoarce tocmai împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulți își pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat. "Foarte multe companii, în momentul în care nu mai au profitabilitate, fie își încetează activitatea, fie se mută în altă parte, unde găsesc mână de lucru mai ieftină".

El a susținut că trebuie făcute analize foarte serioase, pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie.

"Nu poți să mărești numai salariul minim, există o grilă de salarizare care este stabilită în funcție de ierarhia și de valoarea muncii fiecărui angajat din firma respectivă. Ori creșterea costului nu e numai creșterea costului cu salariul minim pentru persoanele care au salariul minim, ci este o creștere care îți afectează toți angajații din companie. Vom crește salariul minim astfel încât să facem bine economiei, să generăm pe de o parte și un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim, să aibă o creștere, dar să dăm și un stimul mediului de afaceri și nu să creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri", a precizat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

"Deficitul bugetar de 2,8% pe 10 luni este mascat"

El a mai spus că deficitul bugetar de 2,8% pe 10 luni este mascat, fiind menținut "pe spinarea mediului de afaceri" sub limita de 3%. "În realitate, acest deficit bugetar este mascat, pentru că deficitul este mai mare. Vă spun cum a fost menținut sub 3%: pe spinarea mediului de afaceri".

Ludovic Orban spune că "o șmecherie" utilizată este întârzierea rambursărilor TVA către firme, întârzierea medie fiind probabil de peste 90 de zile, iar sumele restante către firme din rambursările de TVA fiind de cel puțin 5 miliarde de lei. El a acuzat că Guvernul a menținut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să se întoarcă la firme și că o altă șmecherie este neplata lucrărilor atât pe Ministerul Transporturilor cât și Ministerul Dezvoltării.

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie a fost lăsată de Guvernul PSD pe Cabinetul Orban. Viorica Dăncilă a anunțat luni, la începutul ultimei sale ședințe de guvern, că proiectul se va discuta într-o primă lectură. "În ședința de astăzi discutăm într-o primă lectură creșterea salariului minim începând de anul viitor la 2.262 lei, iar pentru angajații cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare la 2.620 lei lunar. Este o măsură cu puternic impact social în condițiile în care în prezent sunt încadrați peste 1,4 milioane de angajați cu salariul minim. Am convingerea că există argumente și un context economic favorabil și nu văd niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu ar aplica majorarea salariului minim începând cu anul viitor", a spus Dăncilă.

Ministrul Muncii a publicat recent proiectul de Hotărâre care prevede creșterea salariului minim cu 100 de lei net, de la 1 ianuarie 2020. Astfel, potrivit proiectului, anul viitor ar putea crește salariul minim brut la 2.262 lei. Pentru cei cu studii superioare va crește la 2.620 lei.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL