​Virusul gripal se răspândește cel mai bine când temperaturile scad aproape de zero grade noaptea, iar ziua, temperatura este undeva în jurul a 10 grade Celsius. "Virusului gripal îi plac temperaturile mai scăzute, nu chiar îngheț, dar undeva între zero și 10 grade, aceea este temperatura cea mai bună pentru virusul gripal, mai ales dacă este și umezeală", a explicat, pentru HotNews.ro, Cătălin Apostolescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.

GripaFoto: AGERPRES

În condițiile în care vaccinul lipsește în acest moment din cabinetele medicilor de familie și din farmacii, vremea caldă este un noroc, spune medicul.

"Virusul se răspândește cel mai bine când temperaturile scad aproape de zero grade noaptea și, să zicem, 10 grade ziua. Acum, când suntem la 20 și ceva de grade, chiar nu este nicio problemă. Dacă s-ar răspândi atunci când este cald, ar trebui să se răspândească cel mai mult vara, atunci când este cel mai cald", a explicat medicul Cătălin Apostolescu.

El adaugă că "virusului gripal îi plac temperaturile mai scăzute, nu chiar îngheț, dar undeva între zero și 10 grade, aceea este temperatura cea mai bună pentru virusul gripal, mai ales dacă este și umezeală".

Medicul Cătălin Apostolescu mai spune că "nu avem semnale că anul acesta epidemia ar urma să fie mai gravă sau mai extinsă decât în anii precedenți. Este prematur să facem astfel de afirmații".

Medicul Cătălin Apostolescu s-a vaccinat împotriva gripei săptămâna trecută, cu vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătății, care este oferit gratuit personalului medical pentru a se imuniza. El spune că întârzierea vaccinului nu este un motiv de îngrijorare, deoarece "în mod normal, programele internaționale de vaccinare spun că vaccinarea antigripală ar trebui să înceapă undeva la 15 noiembrie. În general, aprovizionarea cu vaccin antigripal se face la sfârșitul lunii octombrie și până spre 15 noiembrie. Faptul că încă nu se găsește vaccinul pe piață nu este un lucru încă alarmant. Vaccinul începe acum să ajungă și în cabinetele medicilor de familie, iar termenul țintă este 15 noiembrie, nu trebuie să ne speriem."

Cătălin Apostolescu mai spune că "într-un fel, este bine că populația României s-a trezit acum că vrea vaccin, pentru că în ianuarie, dacă va fi epidemie, nu va avea nimeni de unde să facă rost de vaccin. Dacă România cere acum doze suplimentare s-ar putea ca noi să le primim, iar alții, care cer după noi, să nu mai aibă".

  • Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra. În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților uneia dintre companiile care aduc vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere - undeva în jurul datei de 20 noiembrie.

Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.

Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie.

În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.

Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, una dintre companiile care aduce în România vaccinul antigripal, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mare pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent".

Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.

Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie. Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."

Citește pe larg aici: