​​Inteligența artificială există pentru a completa și îmbunătăți capabilitațile umane, având un potențial unic care poate fi valorificat pentru a facilita transformarea digitală într-o societate definită de automatizare și soluții inteligente. Aceasta e văzută ca fiind următorul pas în dezvoltarea domeniului care va aduce o revoluție în creativitate și productivitate sau, de către oponenți (unii dintre ei pionieri tehnologici la rândul lor) ca fiind o tehnologie controversată, ce poate fi scăpată de sub control la un moment dat.

​Inteligenta artificialaFoto: Microsoft

Dincolo de implicațiile mai mult sau mai puțin desprinse din romanele și filmele SF ale conversației publice în jurul subiectului, AI-ul este în acest moment unul dintre cele mai importante domenii de cercetare, majoritatea marilor jucători din industria de tehnologie investind în dezvoltarea lui, cu exemple din ce în ce mai dese ale aplicării sale în lumea reală.

I sau aproape-I?

Tehnologiile pe care termenul le definește acum sunt departe de computerele dotate cu sentiență ale literaturii și se referă mai mult la un proces numit „machine learning” (învățare automată) prin care un computer poate deveni capabil, în timp, să ia decizii mai complexe decât cele posibile în mod tradițional. Modelul de învățare automată îl înlocuiește pe cel tradițional de programare al unui algoritm - dacă până acum un om (sau o echipă) crea și programa, pas cu pas, algoritmul prin care un program ajungea la o concluzie, învățarea automată permite generarea automată a acestui algoritm plecând de la o serie de date.

Un exemplu simplu ar fi recunoașterea automată a obiectelor în imagini. Un computer poate fi programat (de către un om) să recunoască un măr pe baza unor elemente definitorii - formă, culoare, textură etc. - a căror listă și caracteristici sunt definite în avans de programator sau, prin învățare automată, își poate crea propriul algoritm de recunoaștere al fructului analizând un număr mare de imagini cu mere și creându-și propriile criterii statistice despre ce definește (sau nu) fructul.

Odată acest proces de învățare terminat (când rata de succes a recunoașterii în imagine e suficient de mare), algoritmul în sine poate fi copiat și folosit de către alte dispozitive, fără ca acestea să aibă nevoie de a trece din nou prin procesul de „machine learning” (de altfel unul care necesită resurse computaționale extrem de mari, dincolo de capacitățile dispozitivelor de uz personal).

De la teorie la practică

Învățarea automată își găsește aplicare aproape universală oriunde cantități mari de date trebuie analizate - ceea ce în lumea modernă înseamnă aproape peste tot. Algoritmi de machine learning pot detecta fraude bancare analizând milioane de tranzacții pe secundă, pot detecta atacuri cibernetice monitorizând în timp real caracteristicile traficului de rețea, pot ajuta la diagnosticarea unor condiții medicale, sau la decizii de business.

Computere care vorbesc

Unul dintre efectele cele mai importante ale procesului de învățare automată este însă evoluția rapidă a capacității computerelor de a comunica – de a recunoaște și înțelege lumea și limbajul uman, scris sau vorbit, și de a răspunde într-un mod ușor de înțeles. Posibilitățile de democratizare a tehnologiei aduse de interacțiunea naturală cu computerele sunt aproape nelimitate și, combinate cu puterea cloud-ului de a folosi resurse de calcul când și unde e nevoie, poate permite folosirea celor mai noi tehnologii de către fiecare individ sau organizație indiferent de gradul lor de tehnologizare. Dincolo de simpla îmbunătățire a interacțiunii om-mașină, acest lucru are un impact semnificativ asupra rolurilor pe care computerele le pot căpăta în societatea digitală.

Un calculator care poate comunica rezonabil de credibil va avea fără îndoială un impact pe piața muncii - dacă ne gândim la pozițiile care presupun interacțiuni limitate dar în același timp un astfel de sistem ar putea revoluționa modul în care persoanele cu dizabilități folosesc tehnologia pentru a fi mai productive și a interacționa cu lumea din jurul lor. La fel ca internetul, sau orice altă tehnologie, inteligența artificială va redefini unele dintre locurile de muncă actuale, dar va și crea poziții și probabil domenii întregi noi de lucru. AI contribuie la îmbunătățirea multor sarcini de lucru din viața de zi cu zi, prin mai multă siguranță și productivitate.

Primii pași

Industria de tehnologie se află încă la începuturile dezvoltării și implementării sistemelor de inteligență artificială - iar imaginea impactului real pe care acestea îl au abia începe să se contureze. În prezent, ele se achită cu succes de unele sarcini cum ar fi recunoașterea imaginilor sau a limbii vorbite, însă acestea nu sunt "înțelese" per-se - nu au nici măcar capacitatea unui nou-născut de a creea din ele contextul mai larg al lumii din jurul lor.

Ca instrument de lucru, însă, se pot dovedi tehnologii transformaționale în mâini capabile de a le folosi întreaga capacitate. Tehnologia deschide orizontul pentru inovații și soluții care răspund principalelor provocări cu care se confruntă societatea. Un medic, cu un rucsac, poate acum să depisteze afecțiunile care pot fi prevenite și să facă investigații pentru a ajunge la un diagnostic. Nu este vorba de orice rucsac, ci de soluția inteligentă medicală dezvoltată de Phulukisa Health Solutions, care folosește puterea tehnologiei Microsoft Cloud, pentru a facilita pacienților accesul la servicii de asistență medicală mult mai scalabile, în zone izolate din Africa de Sud. Soluția medicală inteligentă folosește tehnologia cloud Microsoft, pentru a reduce timpul și costurile necesare tratamentului. Aplicația stochează date importante în cloud-ul Microsoft pentru a permite un proces de continuitate între mai multe clinici.

Dr. Raymond Campbell va urca pe scena Microsoft Envision Forum, evenimentul anual de business și tehnologie organizat de Microsoft România, pentru a explica cum tehnologia conduce la un progres semnificativ pentru sistemul medical și cum poate fi democratizat accesul la servicii de asistență medicală.

AI, transformarea digitală, dar și impactul pe care acestea îl au asupra piețelor, organizațiilor și societății în întregul ei vor fi principalele teme de discuție în cadrul Microsoft Envision Forum, eveniment ce reunește experți și lideri de success ai regiunii.

Microsoft Envison Forum este o oportunitate pentru liderii comunității de afaceri de a purta o conversație despre schimbările care redefinesc fundamental modul în care organizațiile se poziționează și se dezvoltă într-o lume definită de hiper-conectivitate, automatizare și progresul inteligenței artificiale. Acesta se va desfășura în data de 19 noiembrie, în incinta Face Club, Piața Presei Libere 3-5. Agenda completă precum și formularul de înregistrare sunt disponibile la adresa https://www.microsoft.com/ro-ro/envisionforum.