Ambasadorul american la Uniunea Europeană a recunoscut că a condiționat ajutor militar destinat Ucrainei pentru a deschide o anchetă privind unul dintre rivalii democrați ai lui Donald Trump, Joe Biden, într-o mărturie în fața parlamentarilor care conduc o investigație pentru a-l demite pe președintele american, relatează AFP.

Gordon SondlandFoto: Hotnews

Potrivit mărturiei sale pulicate marți, ambasadorul Gordon Sondland, un aliat apropiat al lui Donald Trump, le-a spus oficialilor că a explicat unui consilier apropiat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că pachetul cu ajutor militar nu va fi ”cu siguranță” deblocat atâta timp cât Ucrainea nu va anunța public că va ancheta afacerile celor doi Biden din țară.

”Am presupus că suspendarea ajutorului avea legătură cu o declarație sugerată ( de către apropiați ai lui Donald Trump) împotriva corupției”, și care menționează compania care l-a angajat pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a declarat el pe 17 octombrie.

Marcând deschiderea unei noi faze publice a acestei proceduri explozive, democrații Congresului american au publicat luni primele două mărturii a diplomaților: aceea a ambasadorului american la Kiev, Marie Yovanovitch, și cea a lui Michael McKinley, consilier al secretarului de stat Mike Pompeo până la demisia sa la începutul lui octombrie.

Fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina a afirmat că s-a simțit amenințată de către o remarcă făcută de președintele american cu privire la ea, descoperind conținutul conversației dintre Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Convinși că dețin probele unui abuz de putere de către președintele Trump, democrații au început o investigație în Camera Reprezentanților, pe 24 septembrie, pentru destituirea liderului de la Casa Albă. Procedura a luat o nouă dimensiune cu aprobarea, pe 31 octombrie, a unei rezoluții care autorizează audierile publice.

În mărturia sa de pe 16 octombrie, McKinley a spus că și-a dat demisia parțial din cauză că a simțit că Departamentul de Stat nu și-a apărat în mod corect ambasadorii în acest caz.