Spitalul de Urgenţă din Focşani reacționează la valul de critici apărut după ce Viorica Dăncilă și Sorina Pintea au mers duminică în Secția de neonatologie și s-au pozat cu bebelușii în brațe. "Doamnele ministru au ridicat în brațe doi dintre copiii care plângeau, considerând acest lucru ca fiind o reacție maternă umană", spun reprezentanții unității medicale. Ei mai susțin că, din punct de vedere epidemiologic, au fost respectate toate normele de igienă și "s-a efectuat inclusiv triajul epidemiologic și niciun membru al delegației nu prezența semene de boală".

Viorica Dăncilă ține în brațe un nou născutFoto: realitatea de vrancea

Spitalul susține, într-un mesaj postat marți pe Facebook, că delegația formată din Viorica Dăncilă, Sorina Pintea și șeful Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a vizitat duminică unitatea medicală "pentru a verifica investițiile în aparatură medicală și în reabilitarea și modernizarea spitalului, investiții de care unitatea sanitară a beneficiat în ultimii ani".

Reprezentanții spitalului spun că, din punct de vedere epidemiologic, la intrarea delegației în Secția Neonatologie "s-au respectat regulile de igienă de bază și măsurile prevăzute în ghidul de izolare" al unității medicale pentru vizitarea nou-născutului, iar membrii delegației s-au echipat și s-au dezinfectat corespunzător.

Mai mult, "s-a efectuat inclusiv triajul epidemiologic și niciun membru al delegației nu prezenta semne de boală", susțin reprezentanții spitalului, în comunicatul transmis de Biroul de presă și postat pe Facebook. Tot ei mai spun că în salonul în care Dăncilă și Pintea au făcut pozele cu bebelușii se aflau copii cu peste trei zile de viață, copii sănătoși, fără probleme de sănătate, care urma să fie externați.

"Mamele copiilor din saloanele vizitate au fost înștiințate anterior de vizita delegației oficiale și li s-a cerut acordul pentru filmarea și fotografierea copiilor. Mămicile nu au avut nicio obiecțiune, ba chiar s-au arătat încântate de faptul că doamnele ministru au ridicat în brațe doi dintre copiii care plângeau, considerând acest lucru că fiind o reacție maternă umană", mai afirmă reprezentanții spitalului, precizând că vizita în Secția Neonatologie a durat 5-7 minute.

Legat de acuzațiile că tații nu sunt lăsați să își vadă nou născuții în salon, spitalul spune că "diferența este că familia se prezintă în primele minute după naștere, moment în care nou-născutul încă își face tranziția la viața extrauterină, fiind vulnerabil".

"În ciuda faptului că ne aflăm într-o perioadă încordată, în plină campanie electorală, considerăm că nu trebuie să minimalizăm eforturile spitalului nostru de a crește calitatea actului medical și de a oferi pacienților condiții moderne de spitalizare. Munca noastră este în folosul pacientului și nu este corect să fie transformată într-un teren de luptă între candidații electorali. (...) Considerăm că un simplu gest matern, de a lua un copil care plânge în brațe, gest care nu are legătură cu actul medical, nu trebuie să umbrească întreagă muncă a unității sanitare", adaugă reprezentanții spitalului.

Premierul demis Viorica Dăncilă și ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea apar în fotografii în secția de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Județean Sf. Pantelimon Focșani ținând în brațe nou-născuții din secție.

Cele două sunt îmbrăcate cu halat și papuci de unică folosință, dar mai mulți utilizatori de pe Facebook au reclamat că nu ar fi trebuit să fie lăsate să ia în brațe bebelușii după ce ar fi venit direct de pe stradă.

Mai mult, tatăl unui bebeluș născut la spitalul din Focșani spune că înainte de vizita premierului demis și a ministrului Sănătății mamele au primit perne și pături noi, iar după vizită acestea au fost luate.