Mii de oameni au protestat duminică seară, în Capitală, ei participând la un Marş pentru Păduri, eveniment organizat la apelul ONG-urilor de mediu, pentru a protesta față de tăierile ilegale de păduri și față de violenţele asupra pădurarilor.

Mars de protest fata de taierile ilegale de paduriFoto: Captura Digi 24

20:30 În jur de 4.000 de oameni sunt în stradă la București la această oră, informează Digi24.

Persoanele care participă la această acţiune, atât tineri, dar şi persoane mai în vârstă, au adus pancarte cu mesaje cum ar fi „Toţi pentru Păduri”, „Stop mafiei lemnului”, „Pădurile salvează clima”, „Codrule, codruţule, unde pleci, drăguţule?”, relatează Agerpres.

19:20Peste 1.000 de persoane au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor.

19:15 Mai multe marșuri împotriva tăierii pădurilor au avut loc și în alte orașe. Oamenii au ținut momente de reculegere pentru pădurarii uciși

19:05 Protestatarii au adus pancarte cu mesaje precum ”Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?”, ”Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”, ”Toți în stradă pentru păduri”, ”Stop mafiei lemnului!”, transmite Mediafax.

“Suntem aici pentru că, de 30 de ani, ne batem joc de păduri și când spun ne batem joc mă refer în primul și primul rând la statul român. Pădurile sunt element de securitate națională, au ajuns pe agenda CSAT-ului, deci sunt o resursă de importanță strategică și cu toate acestea, după cum spuneam, de 30 de ani nimeni nu face nimic ca să oprească tăierile ilegale. Aceste tăieri ilegale, am aflat în ultimele săptămâni, că sunt mult mai grave decât inclusiv noi, societatea civilă, ne-am închipuit și anume 20 de milioane metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României (...) Asta e mai mult de cât exploatăm în mod legal, adică 18 milioane de metri cubi, cu acte, cum se zice, deci mai mult decât exploatăm legal, dispare ilegal din pădure, ceea ce e absolut de nemaiauzit, cu atât mai mult într-o țară membră a U.E, în anul 2020 aproape”, a declarat Valentin Sălăgeanu, director executiv Greenpeace România.

Sute de persoane s-au adunat, la ora 18.00, în Piaţa Universităţii, pentru a participa la marș.

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic au anunțat organizarea acestui Marş pentru Păduri în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Marşul este programat să se desfăşoare în intervalul orar 18:00 - 22:00, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Kogălniceanu - Ministerul Apelor şi Pădurilor. Evenimentul se desfățoară duminică și în alte oraşe din ţară, dar şi din străinătate.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, arată organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Aceştia sunt de părere că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Printre măsurile amintite se află: modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale.