Fostul premier Dacian Cioloș spune că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a mințit Guvernul deoarece nu l-a informat după momentul tragediei din Colectiv despre existența înregistrării apărute acum. El spune că dacă vedea acest film în 2015, când era prim-ministru, avea "o cu totul altă abordare" față de Raed Arafat, atunci când a existat presiunea publică pentru demiterea lui de la șefia Departamentului pentru Situații de Urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ați văzut toată discuția reiscată în societate după prezentarea acelui film cu ce s-a întâmplat la Colectiv. Să le fie rușine celor din ISU care au mințit primul-ministru, pentru că nu l-au informat cu privire la existența acelui film. Nu trebuia cerut de nimeni, nu trebuia să îmi imaginez eu sau cineva din Corpul de control că ar putea exista acest lucru. Era obligația lor să vină și să prezinte acest film", a declarat Dacian Cioloș.

El afirmă că la acea vreme, când a existat o presiune publică pentru demiterea șefului DSU, a stat și s-a gândit, spunându-și că "totuși omul acesta e cel care a creat sistemul de intervenții de urgență în România și l-a creat foarte bine".

"Dar cu lucrurile și elementele pe care le am astăzi, dacă atunci aș fi știut de lucrurile acestea, m-aș fi gândit și aș fi avut cu totul o altă abordare în privința lui Raed Arafat”, a afirmat Dacian Cioloș.

El spune că nu mai crede în capacitatea lui Raed Arafat de a conduce Departamentul pentru Situații de Urgență: "Nu e posibil să nu ai protocoale și dacă le ai să nu le respecți. Cred că trebuie să ne punem problema foarte serios dacă domnul Raed Arafat este omul cel mai eficient prin competența pe care o are acolo unde e acum. Eu nu mai sunt convins de acest lucru”.

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat, joi, un filmuleț de aproape 21 de minute, care ar fi fost furnizat de un ofițer de pompieri și surprinde primele momente ale intervenției autorităților în 30 octombrie 2015, seara tragediei din Colectiv. Imaginile arată modul haotic în care intervin pompierii, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn. Imaginile difuzate joi ar fi fost ținute ascunse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

În ziua apariției filmării, trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ieșit într-o conferință de presă în care au susținut că nu au ascuns filmarea, dar că nu au furnizat-o organelor abilitate pentru că nu le-a fost cerută.

”Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată. Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a afirmat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”. Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate Corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control. El a mai spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini și că nu l-a informat pe Raed Arafat despre film.

Secretarul de stat Raed Arafat a reacționat vineri, printr-un mesaj video postat pe Facebook, după ce cu o zi în urmă susținea că va comenta filmul din noaptea tragediei din Colectiv abia după comemorarea victimelor. El a susținut că nu știa despre existența acelui filmuleț, că nu a cerut să fie ascuns, dar și că "nu aduce aspecte noi asupra intervenției". Șeful DSU mai spune că înregistrările nu arată per ansamblu toată intervenția, locul unde erau duși răniții și unde au fost tratați. El acuză manipulările și speculațiile și spune că nu va demisiona, dar că dacă i se va cere nu va mai "sta un minut mai mult".

Parchetul General a anunțat vineri că a disjuns dosarul Colectiv și a transmis Parchetului Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit primele echipaje de salvatori de la ISU ajunse la locul tragediei în care au murit 64 de oameni.