Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a anunțat duminică organizarea alegerilor anticipate la jumătatea lunii aprilie, după ce Uniunea Europeană a refuzat să deschidă negocierile de aderare, un proiect aflat în inima politicii sale. "Am ajuns la un consens pentru alegeri pe 12 aprilie 2020", a spus Zaev după întâlnirea cu principalii lideri politici ai țării și cu președintele Stevo Pendarovski, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii europeni reuniţi la summitul de la Bruxelles, vineri, au constatat un blocaj în calea deschiderii negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord și Albaniei, blocaj creat de unele state membre. Franța în frunte, înconjurată de Olanda și Danemarca, a refuzat deschiderea acestor negocieri, care necesită unanimitate.

Prin urmare, procesul este îngheţat până cel puțin în primăvară.

Zaev a denunțat sâmbătă "o eroare istorică a UE" și a solicitat "organizarea rapidă a alegerilor prin care voi, cetățenii, veţi decide calea pe care o vom parcurge".

În cadrul ședinței de duminică, s-a decis ca Zaev să demisioneze pe 3 ianuarie 2020 și să fie numit un guvern tehnic.

Conform legii, premierul trebuie să demisioneze cu 100 de zile înainte de scrutin, iar un guvern tehnic, care reunește coaliția majoritară și opoziția, trebuie să fie aprobat de către Parlament.

După reuniune, Zaev a dat asigurări presei că "punctul de vedere unanim al tuturor părților este că integrarea euro-atlantică este obiectivul nostru (...) și că aspirația va rămâne".

Blocajul din cadrul UE a provocat un val de dezamăgire și furie, nu numai în Macedonia de Nord și Albania, ci și printre mulți lideri ai altor țări europene și înalți oficiali ai UE, favorabili acestor negocieri.

Zoran Zaev, social-democrat, a ajuns la putere în 2017, izgonind partidul de dreapta al predecesorului său Nikola Gruevski, care a condus ţara timp de un deceniu, înainte de a cădea, acuzat de corupție, abuz de putere și interceptări telefonice ilegale, acesta fugind în străinătate.

De atunci, Zaev şi-a investit întregul capital politic pentru a pune Macedonia de Nord pe calea aderării la UE.